Rakkain sunnuntairituaali

Kaupallinen yhteistyö LV Suomi & Asennemedia

Minulla on valtava määrä asioita, joita rakastan tai joista nautin. Mutta asioita, joihin suhtaudun palavalla intohimolla, on huomattavasti vähemmän. Niitä ovat esimerkiksi naisten terveys (jonain päivänä haluan perustaa säätiön asialle), tunne-elämän ymmärtäminen ja hyväksyminen, korvapuustit, puutarhanhoito, elämän yksinkertaistaminen, saippua.

Ja sitten on pyykinpesu. Ah, pyykinpesu. Sunnuntaideni lempiharrastus. Siinä missä useimmilla naisilla on tuhat eri putelia hiustenhoitoon, oma kylppärinkaappini pullistelee pyykinpesuaineista.

Olen aina tykännyt pestä pyykkiä. Hurisevan koneen ääni sunnuntaina on minulle yhtä kuin koti ja kiireettömyys. Jos siihen yhdistää vielä leppoisan musiikin, ikkunoista tulvivan auringonvalon ja vastakeitetyn kahvin, ollaan jo jossain määrin E. Kolun henkilökohtaisessa taivaassa.

lv-5-of-9.jpg

Kun muutin pois kotoa ensimmäiseen omaan opiskelijakämppääni, kehitin nopeasti oman traditioni pyykinpesusta. Sunnuntaisin viideltä tuli telkkarista Gilmore Girls ja se oli myös virallinen pyykinviikkaustuntini. Gilmore Girlsiä ei enää tule, mutta edelleen rakastan levittää pyykit sunnuntaisin lattialle ja viikata koko kasan kerralla. (Kotonani kävi itse asiassa kerran Ylen toimittaja kuvaamassa pyykinviikkaustani. I kid you not.)  Viime vuosina pyykinpesuhulluuteni on löytänyt uusia ulottuvuuksia, kun minusta on tullut laatu- ja materiaalitietoisempi kuluttaja. Erityisesti KonMari-hurahdukseni jälkeen suhtautumiseni vaatteiden pesemiseen ja huoltoon on muuttunut merkittävästi. Kun vaatekaapissa on jäljellä enää ne rakkaimmat lempivaatteet, niistä haluaa pitää hyvää huolta. Ennen en välttämättä edes muistanut, mitä kaikkea omistin ja vaatteet saattoivat unohtua pyykkikoriin tai korjausta odottamaan kuukausiksi. Kertoi ehkä kunnioituksen tasosta - tai pikemminkin sen puutteesta - vaatteitani kohtaan.

lv-1-of-9.jpg

Kun kauluspaitoja on kolme eikä kahtakymmentä, mikään niistä ei enää unohdu pyykkikorin pohjalle ikiajoiksi. (Ennen vaatekaapin karsimista en muuten muista, että pyykkikorini olisi koskaan ollut tyhjä. Nykyään pesen sen aina tyhjäksi.) Viime vuosina minusta on tullut hemmoteltu materiaalien suhteen - rakastan puuvillaa, pellavaa, silkkiä, villaa ja kashmiria. Toisin kuin usein luullaan, herkkien materiaalien hoito ei ole vaikeaa. Se vaatii vain hieman keskittymistä. Kaikkea ei voi tuupata kerralla samaan koneeseen ja naksauttaa linkousta täysille.

Juuri pyykin lajittelu värien ja materiaalien mukaan onkin paras ja tärkein vinkkini sille, että tekstiilien ulkonäkö ja kunto pysyvät pitkään hyvinä. Pyykkipäiväni alkaa aina sillä, että kaadan koko pyykkikorin sisällön lattialle ja sen jälkeen lajittelen pyykin kasoihin sen mukaan, missä lämpötilassa ja millä pesuaineella ne pestään.

lv-2-of-9.jpg

Pese aina, aina, AINA valkopyykki erikseen muusta pyykistä. Jos ottaisin tatuoinnin, se olisi ehkä tuo lause. Oman valkopyykkini sekaan ei eksy edes yhtä harmaata sukkaa. Käytä valkoisille tekstiileille valkopyykille tarkoitettua pesuainetta. Jos haluat lakanoiden ja t-paitojen pysyvän hohtelevan valkoisina, voit silloin tällöin sujauttaa pyykin sekaan väriä keräävän liinan (niitä löytyy tavaratalojen siivousosastoilta).Villavaatteille riittää usein pelkkä tuuletus, mutta silkkivaatteita kannattaa pestä melko usein. Hiki ja rasva nimittäin haurastuttavat silkkiä, joten hellävarainen pesu saa itse asiassa silkkivaatteet kestämään pidempään!

Käytä villalle ja silkille niille tarkoitettua pesuainetta. Tällaisissa vaatteissa on usein pesuohjeena käsinpesu tai kuivapesu, mutta pesen itse kaiken koneessa. Nykyaikaisten pyykkikoneiden käsinpesuohjelmat ovat itseasiassa perinteistä nyrkkipyykkiä hellävaraisempia. Lämpötilan tulee olla matala ja mikä tärkeintä: linkouskierrokset minimiin!

Neuleet kannattaa kuivata vaakatasossa. Itse kuivatan neuleet yleensä niin, että levitän froteepyyhkeen pyykinkuivaustelineen päälle, levitän neuleen pyyhkeen päälle ja muotoilen neuleen jotakuinkin oikean levyiseksi ja -pituiseksi.

lv-3-of-9.jpg
lv-4-of-9.jpg

Froteepyyhkeistä puheenollen... jos haluat samanlaiset ylelliset fluffy -pyyhkeet kuin hienoissa hotelleissa, käytä pyyhepyykkiin huuhteluainetta joka tekee pyyhkeistä juuri sellaiset pehmeän höttöiset. Tahranpoistoaine pitäisi löytyä katastrofeja varten jokaisesta kaapista. Hävettää ajatella, että joskus heitin muuten hyviä vaatteita pois sen vuoksi että olin läikyttänyt lounascurryt rinnuksille.

Erityisesti kauluspaidat kannattaa silloin tällöin käsitellä tahranpoistoaineella, vaikka paidalle ei mitään läikkyisikään. Kaulukset keräävät meikkivoidetta, kuollutta ihoa, hikeä ja muuta ihanaa helposti ja ennen pitkää kaikki tämä pinttyy kauluksiin. Herkille materiaaleille voi käyttää sappisaippuaa.

lv-6-of-9.jpg

Otettuani kauluspaidat pois pyykkikoneesta ripustan ne aina henkariin kuivumaan, mikä helpottaa huomattavasti silittämistä. (LV:llä on muuten myös nimenomaisesti siihen tarkoitukseen tehty Easy Iron -huuhteluaine.) Olen tuoksufriikki, joten saattaa kuulostaa hieman yllättävältä että mieluummin juon hajustettua pyykinpesuainetta kuin pesen sillä vaatteeni. Sille on simppeli selitys - pyykinpesuaineiden tuoksu ei ole minusta yleisesti ottaen kovin hyvä vaan keinotekoinen ja kemikaalimainen. Päivästä toiseen keinotekoisissa hajusteissa kieriskeleminen ei ole myöskään ihon kannalta houkutteleva ajatus. Sitä paitsi, kun vaatteeni ovat tuoksuttomia, jää ihanille hajuvesille ja voiteille tilaa tuoksua.

LV:n pesuaineet ovat kaikki hajusteettomia ja väriaineettomia. Ne on kehitetty yhteistyössä Allergia- ja astmaliiton kanssa, joten tuotteet sopivat myös herkkäihoisille, allergisille ja atoopikoille. (Muistatteko mitä sanoin siitä, että intohimoni on naisten terveys? No, oletko koskaan ajatellut, että pikkareiden peseminen hajustetuilla pesuaineilla ei välttämättä ole kauhean hyvä idea. Kääk.)

lv-9-of-9.jpg
lv-7-of-9.jpg

Erilaisilla pesuaineiden kemikaaleilla on oikeasti vaikutusta esimerkiksi huoneilman laatuun kotona, joten hajusteettomiin pyykinpesuaineisiin vaihtaminen on helppo tapa keventää kodin kemikaalikuormaa. Hyvää sunnuntaita kaikille! Taidankin lähteä tästä pyykille.

Teksti ja kuvat: Eeva Kolu