Mitä Japani opetti syömisestä?

Kaupallinen yhteistyö Iittala ja Asennemedia

Paras asia, jonka aikoinaan opimme Mireille Guilianon kirjasta Ranskattaret eivät liho, on tämä: ruoasta tulisi aina nauttia kaikilla viidellä aistilla. Kaunis kattaus ja ruoan ääreen rauhoittuminen tuovat lisää nautintoa arkeen – ja ehkäisevät ylensyöntiä.

Myöhemmin Japanissa opimme samasta aiheesta lisää. Ruoka tarjoiltiin aina kekseliäästi tai kauniisti katettuna, useisiin pieniin astioihin jaoteltuna. Jopa juna-asemilla myytävät eväslaatikot olivat varsinaisia taideteoksia. Ravintolalounaalla saattoi saada eteensä tarjottimen, jolla oli omat lautaset pääruoalle ja lisukkeelle, kippo riisille, kuppi vihreälle teelle ja oma pienenpieni kippo parille kirsikkatomaatille tai hedelmäviipaleelle.

Suomalaiselle, joka on tottunut siihen, että kaikki asiat ladotaan samalle lautaselle, oli jotenkin ylentävää yhtäkkiä nähdä kaikki aterian osaset eroteltuina, ikään kuin jokainen niistä vaatisi erikseen huomiota ja kunnioitusta. Yhtäkkiä jokaisesta suupalasta tuli jotenkin ihmeellinen. Tuttua kirsikkatomaattia katseli ja pureskeli ihan eri tavalla, kuin se olisi ollut jotain aivan uudenlaista.

iittalateema-7-of-8.jpg

Toinen kiinnostava asia: siinä missä me Suomessa pidämme hyvätapaisena, että lautasta ei oteta käteen, Japanissa riisikulhoa nimenomaan kuuluu pitää kädessä syödessä. Ehkä juuri siksi Japanissa kaikki astiat paitsi näyttivät hyviltä, myös tuntuivat ihanilta kädessä.

Toki toimme Japanista mukana myös uusia ideoita siihen, mitä syömme. Jenna ihastui ruokahalua herättelevään alkupalaan: raakaan kaaliin makealla soijakastikkeella. Eeva rakastui rameniin, donburiin, matcha-teehen ja pieniin suolaisenmakeisiin kakkuihin, joita tarjoiltiin teen kanssa. (Aina omalta söpöltä pikku lautaseltaan, tietty – usein mukana tuli myös puinen pieni veitsi, jolla pikku kakkusen sai halutessaan puolittaa.)

iittalateema-8-of-8.jpg
iittalateema-2-of-8.jpg

Kaikki Japanissa oli hyvää – raikasta, tuoretta ja aina kaunista.

Pienten astioiden käyttäminen tekee myös sinkkutalouden ateriasta juhlavan. Vaikka ruokaa ei olisi paljon, sen voi kattaa kauniisti useampaan astiaan. Toisaalta isolla porukalla on hauska kattaa pöytä täyteen erilaisia lautasia, joilta jokainen voi maistella ruokia oman mielensä mukaan.

Japanilaisessa ja suomalaisessa designissa on paljon samaa. Meidän molempien silmät ja mieli lepäävät pelkistetyissä ja muodoiltaan orgaanisissa esineissä.

Viime viikonloppuna katoimme pöydän japanilaisittain Iittalan kevään uutusastioilla. Klassinen Teema-sarja on nimittäin saanut lisäkseen Teema Tiimi -sarjan, joka soveltuu erinomaisesti aasialaisen ruoan tarjoiluun. On isompaa ja pienempää kippoa, kuppia ja vatia!

iittalateema-6-of-8.jpg
iittalateema-5-of-8.jpg

Japanilaistyylisessä kattamisessa hauskaa on myös se, että erilaisia ja eri sarjoihin kuuluvia astioita voi – ja kuuluu – yhdistellä toisiinsa huoletta. Erilaiset koot, muodot, värit ja tekstuurit tekevät pöydästä elävän. Osa japanilaista ruokailua on myös astioiden ihastelu – kupit saa ottaa käteen. Niiden pyörittely ja tunnustelu on osa ruokailua. Astioista kuuluu nauttia.

Iittalan riisutut riisikulhot sopivat paitsi riisin tarjoiluun, myös esimerkiksi misokeitolle. Teema Tiimi -vadille keksimme kymmeniä käyttötarkoituksia. Tällä kertaa latasimme sille lempisushimme.

iittalateema-4-of-8.jpg
iittalateema-3-of-8.jpg

Kattauksemme sai väriä Teeman kevään uusista sävyistä: pilkullisesta "duo sinisestä" ja "vaaleansinisestä". Vielä lisäripaus Japania: Tummanharmaa, suupuhallettu  Iittala X Issey Miyake -maljakko sitoi kaikki sinertävät sävyt yhteen.

Astioiden lisäksi Japanissa arvostetaan ruokailuetikettiä. Ennen ateriaa lausutaan itadakimasu, jonka sanatarkka käännös tarkoittaa "tulen vastaanottamaan". Kun ruokailu on ohi, lausutaan gochisōsama deshita, eli suomeksi "se oli juhla-ateria". Kun pöytä on kauniisti katettu, lauseeseen on helppo yhtyä – vaikka tarjolla olisi ollut eineispastaa ja pakastekeittoa.

Psst! Jos kaipaat ideoita uudenlaiseen kattaukseen ja olet kiinnostunut ruokailusta rituaalina, käy katsomassa  ”Re-set  the Table” -näyttely Iittala & Arabia Muotoilukeskuksessa 23. huhtikuuta mennessä.

Teksti: Eeva Kolu ja Jenna Kämäräinen Kuvat: Eeva Kolu