Posts in Ruoka & juoma
Grillattu varhaiskaali ja sinappivinegretti

Elämme kotimaisen varhaiskaalin parasta aikaa.

Varhaiskaali on ihanaa. Kepeää ja raikasta. Sen ehkä jo tiedätkin.

Mutta tiesitkö että kaali ja jopa monet salaatit sopivat erinomaisesti grilliin ja uunissa paahdettavaksi?

Keräkaali, kiinankaali, sydänsalaatti ainakin. (Sydänsalaatti, suosikkini! Liian harvoin tarjolla.)

Tässäpä hyvä ja helppo sesongin herkku: grillattu varhaiskaali sinappivinegretillä.

Read More
The land where lemons grow

“Just imagine the beautiful ocean and entire forests with oranges and lemons, the ground was covered with them… My God, my God! How unfairly we are treated in the north; here, here is Paradise.”

Näin kirjoitti tanskalainen H.C. Andersen vuonna 1833 nähdessään sitruspuita ensimmäistä kertaa Italiassa.

Hei kuules H.C., tiedän täysin mistä puhut.

Read More
Toukokuun murusia

Toukokuu on ollut vauhdikas. Ehkä se on ollut vain kontrastia Italiassa vietetylle leppoisalle keväälle, tai sitten toukokuun luonteeseen kuuluu olla tällainen, täynnä touhotusta ja nopeita käänteitä.

Odotan jo vähän kesäkuun leppoisampaa tahtia, mutta sitä ennen muutama tärppi kuluneelta kuukaudelta - sekalainen kokoelma asioita, joista tekee mieli vinkata. Siis toisin sanoen, murusten paluu! (Saatatte muistaa konseptin Uuden Muusan säntillisemmin toimitetuilta alkuajoilta.)

Read More
Kesän juhlapöytiin

Rakastan toukokuuta, luultavasti siksi että kaikkein eniten rakastan kesää. Toukokuussa kesä on ihan ovella mutta vasta edessä ja joskus asioiden odottaminen on ihanampaa kuin niiden tapahtuminen. Kesän tapauksessa ei, koska kesää ihanampaa ei voi olla, mutta melkein yhtä ihanaa.

Toukokuu alkaa lähestyä loppuaan, joten on aika miettiä mitä kesällä syödään. Mitä katetaan pöytään kesän juhlissa, isoissa ja pienemmissä. Mökkivieraille ja grillikemuihin, piknik-koreihin ja sen sellaisiin.

Myös keittiössä paras aika on alkamassa.

Read More
Vihreän himo

Kesän merkkejä:

illalla kotiin kävellessä ilmassa on se tietty tuoksu.

Sadepäivätkin tuntuvat optimistisilta.

Tekee mieli roseeviiniä ja kevyttä kirjallisuutta. Pikku romanssi tuntuu hyvältä idealta.

Hartiat ovat kevyet, sydän kevyempi.

Ja haluan syödä vihreää salaattia, koko ajan. Ja retiisejä.

Vihreä salaatti sellaisenaan simppelin kastikkeen kanssa on maailman kaunein ja hienoin ruoka - olettaen tietysti, että salaatti on hyvää. Maukasta, kirkkaan väristä ja rapsakkaa, mieluiten ainakin muutamaa eri lajiketta.

Read More
Caffè leccese

Olen ravistellut aamurutiiniani. Olen siirtynyt Caffè Alvinon baaritiskiltä piazzan toiselle puolelle, Caffè Tentazionen terassille. Tentazionen tarjoilija ei jaksaisi minua ja sössönsöö-italiaani ollenkaan enkä minäkään totta puhuen häntä, mutta heillä on jotain mitä kellään muulla kaupungissa ei: kaksi terassipöytää aamuauringossa.

En ole missään muualla Italiassa nähnyt ihmisten juovan jääkahvia, mutta täällä Leccessä olen usein kiinnittänyt huomiota pieniin laseihin, joissa on jäitä ja vähän kahvia pohjalla.

Kyseessä on paikallinen erikoisuus, caffè leccese.

Read More
Älä pelkää pääsiäiskaritsaa

Pääsiäisateria, yksi suosikeista.

Alkaa vihdoin olla aika ensimmäisille kevätvihanneksille (hei vaan, parsa!). On suuntaviivoja - lammasta, minttua, pashaa, mämmiä, keltaisia asioita - mutta ei tiukkoja kahlitsevia perinteitä.

Ystävien kesken, perheen parissa, kaksin, yksin? Kaikki käy.

Read More
Ruoka & juomaEeva Kolu
Kimppu ja drinkki

Siitäkin huolimatta, että olen ollut freelancer tai yrittäjä melkein koko aikuisikäni ja teen melkein aina viikonloppuisinkin töitä, perjantai ei ole koskaan menettänyt hohtoaan silmissäni. Perjantaina ilmassa on eri tuntu, aina vain. Jotain taikaa.

Minulla on muutaman vuoden ollut perjantaitraditio nimeltä kimppu ja drinkki. Se on muotoutunut vuosien saatossa itsestään, perjantaihuumassa. Perjantaisinhan tekee usein mieli tehdä jotain vähän erityistä ja ehkä palkitakin itsensä kuluneesta viikosta.

Read More
Koti, Ruoka & juomaEeva Kolu
(Maku)muistoja Galiciasta

Nelisen vuotta sitten tein pyhiinvaelluksen eli caminon Santiago de Compostelaan. Aloitin kävelyn Castilla y Leónin maakunnasta, jossa oli kuumaa ja kuivaa. Vaikka oli jo lokakuu, kävelin useimpina päivinä hihattomassa paidassa. Castilla y Leónista muistan kuihtuneet auringonkukkapellot ja kuivan, melkein oranssin maiseman ja pöllyävän hiekan, jota vaelluspäivän päätteeksi sukat ja kengät olivat täynnä.

Kun reitti nousi kohti Galiciaa, kaikki muuttui kuin yhdessä yössä. Yhtäkkiä ympärillä oli vihreää, rehevää ja kosteaa. Kuivat aukeat vuorimaisemat vaihtuivat tiheisiin lehtimetsiin. Napsin matkalla karhunvatukoita ja saksanpähkinöitä pensaista ja polulta suoraan suuhun.

Read More
Ui mun haaviin

Kuten suurin osa tuntemistani kotikokeista, minäkin ujostelin pitkään kalaa. Olin jumissa parissa samassa lohireseptissä enkä oikein tiennyt mitä sieltä kalatiskiltä oikein kuuluisi ostaa.

Opin kalan valmistamisen simppelin hienouden kerran vähän vahingossa Ranskan-reissulla. Illalliselle oli tulossa naapureita ja kalakauppiaalta oli tietenkin haettu jokin upea tuorettakin tuoreempi eväkäs. Joku lykkäsi kalakäärön minun kouraani ja sanoi että Eeva sinähän osaat laittaa ruokaa, paistapa sinä tuo. En edes tiennyt mikä kala oli kyseessä ja olin ihan varma että mokaan hienon raaka-aineen ja pilaan kaikkien illallisen ja nolaan itseni ranskalaisten edessä, jotka osasivat varmasti fileerata kampelan ja liekittää crêpe Suzannet äidin vatsassa.

Read More
Ruoka & juomaEeva Kolu
Talven täyttävät salaatit

Opiskeluaikoina keksin, että voisin säästää rahaa ostamalla jättipusseja kuivattuja papuja ja herneitä. Niitä tarvitsi vain liottaa vuorokausi ja sen jälkeen keitellä muutama tunti, huuhtoa ja valuttaa. Hirveän näppärää. Käytännössähän papuja ei koskaan ollut valmiina silloin, kun niitä olisi tarvinnut.

Nyt naurattaa tuokin. Pavut ovat muutenkin todella edullisia ollakseen niin laadukasta ravintoa, ja ennen kaikkea käyttövalmiit pavut ovat juurikin mitä parhainta pikaruokaa ja hätäevästä. Viime aikoina repertuaariini on tullut yksi huippuhyvä pikatuote lisää: käyttövalmis kvinoa.

Read More
Talvibrunssille

Tarjoilin viikonlopun lukupiirissä drinkkiä nimeltä Black Velvet. Löysin reseptin juurikin siitä kirjasta, jota parhaillaan luimme piirissä. (Kirja oli muuten Jennifer Eganin Manhattan Beach - suosittelen kirjaa, drinkkiä en).

Black Velvetiin tulee Guinnessia ja kuohuviiniä ja lopputulos oli arvatenkin aivan kamala. Jotain hyvääkin siitä kuitenkin seurasi, nimittäin puoliksi tyhjennetty skumppapullo, jolle piti keksiä parempaa käyttöä.

Read More
Pikkuisen parempaa

Kuulostaako yhtään tutulta: yhtenä päivänä havahtuu siihen, että ruokavaliosta on vaivihkaa tullut esimerkki siitä, miten ei pitäisi syödä. Sitä päättää ryhdistäytyä. Kävelee kauppaan ja ostaa kassillisen tuoreita vihanneksia, kalaa, mitä näitä nyt on. Seuraavan viikon tuijottelee parsakaaleja jääkaapin hyllyllä. Ajattelee, että huomenna olen se ihminen, joka alkaa pilkkoa vihanneksia ja valmistaa itselleen aterian alusta loppuun. Parsakaalin muuttuessa vihreästä ruskeaksi syö pahimpaan nälkään sipsejä tai naputtelee lähipizzeriaan tilauksen.

Read More
Ruoka & juomaEeva Kolu
Sitruunainen ruusukaalisalaatti pecorinolla ja manteleilla

Kermassa haudutetut ruusukaalit tulivat ja valloittivat. Olen saanut viime viikkoina tulvan viestejä, kuvia ja videoita niihin liittyen. Niitä on syöty joulupöydissä ympäri Suomen, niillä on käännytetty ruusukaalien inhoajia niiden rakastajiksi, niitä on kokattu uudestaan ja uudestaan.

Kiitos kaikille viesteistä - toivottavasti tiedätte, että luen ja arvostan jokaista, vaikka en aina vastaakaan kaikkiin, jotta kännykällä ja tietokoneella viettämäni aika pysyisi aisoissa.

Read More
Marsipaanit ja ruusukaalit

Lapsena en voinut käsittää sitä, kun aikuiset kertoivat arvostavansa joulussa eniten ruokaa ja lomapäiviä. Itsehän ei voinut moneen viikkoon ajatellakaan muuta kuin lahjoja.

Mutta niin se näemmä menee, että aikuisena alkaa kaikista eniten toivoa sellaisia asioita, joita ei voi kääriä lahjapakettiin. Lahjat kuuluvat nykyään jouluihini vain satunnaisesti. Niiden sijaan panostan ruokaan ja viineihin.

Read More