Vihreän himo

Kesän merkkejä:

illalla kotiin kävellessä ilmassa on se tietty tuoksu.

Sadepäivätkin tuntuvat optimistisilta.

Tekee mieli roseeviiniä ja kevyttä kirjallisuutta. Pikku romanssi tuntuu hyvältä idealta.

Hartiat ovat kevyet, sydän kevyempi.

Ja haluan syödä vihreää salaattia, koko ajan. Ja retiisejä.

Vihreä salaatti sellaisenaan simppelin kastikkeen kanssa on maailman kaunein ja hienoin ruoka - olettaen tietysti, että salaatti on hyvää. Maukasta, kirkkaan väristä ja rapsakkaa, mieluiten ainakin muutamaa eri lajiketta.

Read More
Päiväunien yllättävät hyödyt

Olen koko ikäni tuntenut huonoa omaatuntoa päiväunista. Jos torkahdin vahingossa sohvalle tai sänkyyn kesken päivän, podin syyllisyyttä koko loppupäivän.

En edes tiedä miksi, ehkä ajattelin että päiväunet pilaavat yöunet, tai että päikkäreiden nukkuminen on merkki laiskuudesta. Joka tapauksessa mieleeni oli iskostunut ajatus siitä, että päiväunet ovat paha tapa.

Nyt olen lukenut uutta tutkimustietoa päiväunista - ja viettänyt kevään eteläitalialaisessa pikkukaupungissa, jossa siestakulttuuri oli yhä hengissä. Olen alkanut nukkua säännöllisesti päiväunia, enkä enää vain vahingossa.

Read More
Virtaukset liikkeelle

Olen tänä keväänä kärsinyt pitkästä aikaa siitepölyallergioista. Tukkoinen olo koko kehossa on ollut tietysti ankeaa mutta myös siunaus, koska olen tullut aivan poikkeuksellisen tietoiseksi siitä miten tärkeää elämässä on pitää yllä asioiden luontevaa virtausta. Kutsukaa vain huruksi, mutta kyllä se on niin että kehon, mielen ja elämän tukokset tuppaavat kulkemaan käsi kädessä.

Keväällä luonto on täynnä hurjaa eteenpäin puskevaa energiaa ja uutta luovaa voimaa, josta pääsee ihan ilmaiseksi itsekin osalliseksi. Parhaiten silloin, kun kiinnittää hiukan huomiota oman kehonsa ja ympäristönsä virtauksiin.

Read More
Liehuvia harhoja

Toukokuussa 2019 olen epäillyt todellisuudentajuani vielä tavallistakin enemmän. Kun näyteikkunat huutavat SUMMER IS HERE ja tienvarsien mainoksissa naiset syövät bikineissä vesimelonia samalla kun itse kävelee ohi käärien villakangastakkia tiukemmalle, sitä alkaa epäillä kaikenlaista. Kuten että onko olemassa kaksi rinnakkaista todellisuutta ja miten sinne toiseen pääsee? Voin tuoda omat vesimelonit.

Onneksi tänään, vihdoin: aurinko! Olen viikannut toiveikkaana villapaidat talvisäilöön ja sovitellut kotona kesävaatteita. (Tätäkin juttua kirjoitan kaftaanissa.)

Read More
Eeva Kolu
Raami elämälle

Vaikka olen esteetikko ja kauneuden rakastaja, viime vuosina olen alkanut tehdä valintoja enemmän sen perusteella, miltä asiat tuntuvat, sen sijaan miltä ne näyttävät.

Nykyaika on ylikorostuneen visuaalista ja yhä useammin huomaan miettiväni, onko kauniiden kuvien takana oikeastaan mitään. Vaatteet, sisustustavarat ja jopa kirjat tehdään näyttämään hyviltä tuotekuvissa ja Instagramissa, mutta mitä seuraa, kun kuva on otettu? Kestävätkö esineet aikaa ja ennen kaikkea antavatko ne meille oikeasti mitään?

Kun näin ensimmäiset kuvat Iittalan uudesta, Jasper Morrisonin suunnittelemasta Raami-astiasarjasta, en ollut mitenkään ooh ja vau. Ai, tommonen? Onpa tavallinen. Ja juuri siksi oikeastaan uteliaisuuteni heräsi. Voisiko olla, että jos visuaalinen design on näin simppeli, sarjassa onkin jotain… enemmän?

Read More
KotiEeva Kolu
Huhtikuussa luettua

Tänä keväänä olen lukenut, lukenut ja lukenut, vielä tavallistakin enemmän, intensiivisemmin ja nautinnollisemmin.

Olen viime aikoina yrittänyt kiinnittää huomiota siihen, että en lukisi pelkästään uutuuskirjoja ja kulloisenkin sesongin “hypekirjoja”. Niitäkin toki, mutta myös muuta, vanhempia teoksia ja kaikenlaista satunnaista mitä tulee yllättäen vastaan kirjastossa tai kirppiksellä.

Tässä muutamia viime aikoina lukemiani romaaneja, jotka tuntuvat syystä tai toisesta maininnan arvoisilta.

Read More
KirjatEeva Kolu
Älä purista

Pugliassa ei voi välttyä näkemästä näitä tällaisia mötiköitä, joista tulee etäisesti mieleen Asterix. Kyseessä on pumo portafortuna - perinteinen puglialainen keramiikkaesine, joka on yhden teorian mukaan saanut muotonsa puhkeamaisillaan olevasta ruusunnupusta, toisen mukaan kananmunasta. Kumpikin symboloi uusia alkuja ja siksi pumo annetaan usein lahjaksi häissä tai tupaantuliaisissa. Sen uskotaan tuovan onnea, kun jokin uusi on alkamassa.

Nyt pumo nököttää ikkunalaudallani Helsingissä. Toin sen Leccestä mukanani muistuttamaan, että alkamassa on jokin uusi eikä paluu vanhaan. Ainakin niin toivon. Voi että miten paljon toivonkin niin!

Read More
Eeva Kolu
Anna tulvia

Olen kävelemässä hotellille illalliselta, taas yhdeltä sellaiselta jolla kaikki hiersi koska en ollut neljän hengen seurue vaan yhden hengen nainen. Päivä on ollut intensiivinen, raskaskin, olen herännyt viideltä aamulla, matkustanut ensin kuusi tuntia Napoliin ja sitten tunnin Napolin sisällä päästäkseni näkemään Caravaggion Flagellazionen. Viettänyt sen seurassa intensiiviset kaksi tuntia ja sen jälkeen joutunut osaksi absurdia farssia yrittäessäni päästä takaisin keskustaan.

Juuri ennen hotellia päätän vielä pysähtyä digestiiville läheiseen baariin. Tilaan Avernan. Olen hyvällä tuulella. Saan päähänpiston että haluankin juoda sen terassilla, koska on vielä lämmintä.

Read More
AjatuksiaEeva Kolu
Caffè leccese

Olen ravistellut aamurutiiniani. Olen siirtynyt Caffè Alvinon baaritiskiltä piazzan toiselle puolelle, Caffè Tentazionen terassille. Tentazionen tarjoilija ei jaksaisi minua ja sössönsöö-italiaani ollenkaan enkä minäkään totta puhuen häntä, mutta heillä on jotain mitä kellään muulla kaupungissa ei: kaksi terassipöytää aamuauringossa.

En ole missään muualla Italiassa nähnyt ihmisten juovan jääkahvia, mutta täällä Leccessä olen usein kiinnittänyt huomiota pieniin laseihin, joissa on jäitä ja vähän kahvia pohjalla.

Kyseessä on paikallinen erikoisuus, caffè leccese.

Read More
Puhu sydämellä

Sain kutsun paikallisen perheen luokse viettämään pääsiäistä.

Olin alkuun hieman huolissani siitä, mitä päivästä tulisi - ihmiset täällä eivät juurikaan puhu englantia enkä minä italiaa. Mutta päätin, että koska en osaa puhua kielellä, pitää puhua sydämellä.

Matkalla juhliin päätin että en stressaa siitä etten osaa keskustella kenenkään kanssa, ja sen sijaan keskityn iloitsemaan siitä että saan tavata nämä ihmiset ja olla osa heidän juhlaansa. Sellainen välittyy. Jokainen ihminen osaa tietoisesti tai tiedostamattaan lukea toisen ihmisen energiaa - ja toisin kuin sanat, energia ei valehtele.

Read More
Ajatuksia, MatkatEeva Kolu
Tylsyyden ylistys

Olen Napolissa ja Caprilla viettänyt merkittävän osan valveillaoloajastani erilaisissa jonoissa seisten. Se on tarjonnut mitä parhaimman tilaisuuden harjoittaa tylsistymisen jaloa ja unohdettua taitoa. Täällä olen nimittäin sekä tietoisesti että käytännön syistä (rajallinen mobiilidata) lopettanut älypuhelimen refleksinomaisen vilkuilun.

Eilen suuntasin napoilaiseen leipomoon, joka tunnetaan kaupungin parhaista sfogliatelle-leivonnaisista. Jos jokin tunnetaan kaupungin parhaasta mistä tahansa, Napolissa se tarkoittaa aina pitkää jonoa. Niin nytkin.

Read More
Hän siellä viheltäin ja laulain

On ällistyttävää että jokin paikka voi todella olla juuri sellainen kuin on mielessään kuvitellut. Napoli on. Epäilen, onko tämä todellista elämää vai olenko joutunut johonkin turismisimulaattoriin, joka esittää minulle peräjälkeen jokaisen Napoli-kliseen.

Kyllä, kadut ovat kapeita ja skootterit puikkelehtivat ihmispaljouden keskellä. Meinasin jäädä tööttäävän skootterin alle ensimmäisen kerran siinä vaiheessa kun olin ollut kaupungissa puoli tuntia.

Pyykki kuivuu talojen ikkunoista ripustettujen narujen päällä. Tungosta, huutoa, tienvarteen unohtuneita roskasäkkejä.

Read More
Matkat, AjatuksiaEeva Kolu
Pöytä yhdelle ja bikinit

Mistä tunnistaa suomalaisen Italiassa?

Kun paikalliset ovat pukeutuneet kevyttoppatakkeihin, suomalainen flaneeraa sandaaleissa ja t-paidassa.

(En ole muuten missään nähnyt yhtä paljon kevyttoppatakkeja kuin Italiassa. Epäilen, että jokainen italialainen saa syntyessään nimen, kansalaisuuden ja kevyttoppatakin.)

Ja kun italialainen vihdoin tohtii riisua kevyttoppatakkinsa, suomalainen hilluu jo bikineissä kattoterassilla.

Read More
Ajatuksia, MatkatEeva Kolu
La grande bellezza

Huomaan käyttäväni täällä jatkuvasti sanaa beautiful.

Kerron maistaneeni paikallisesta rypäleestä tehtyä roseeta ja se oli beautiful.

Maistuiko ruoka? Oh it was beautiful, thank you. Ja mitä piditte viinistä? Beautiful!

Duomo ilta-auringossa: beautiful, ja katsopa, ihmisiä virtaa sisään… pääsiäiskonsertti on alkamassa. Jään kuuntelemaan. Millaista musiikki oli? Oh it was beautiful!

Read More
Ajatuksia, MatkatEeva Kolu
Älä pelkää pääsiäiskaritsaa

Pääsiäisateria, yksi suosikeista.

Alkaa vihdoin olla aika ensimmäisille kevätvihanneksille (hei vaan, parsa!). On suuntaviivoja - lammasta, minttua, pashaa, mämmiä, keltaisia asioita - mutta ei tiukkoja kahlitsevia perinteitä.

Ystävien kesken, perheen parissa, kaksin, yksin? Kaikki käy.

Read More
Ruoka & juomaEeva Kolu