Elina Tanskanen, miten joulun konfliktit ratkotaan?

Uusi Muusa toimitus

Joku laatii pyhille minuuttiaikataulun, toinen juo liikaa ja kolmas kantaa kotiisi selkä vääränä lahjoja, vaikka kerroit jo hyvissä ajoin, ettet tarvitse lisää tavaraa. Joulussa piilee monta tilannetta, jossa läheisten läsnäolo saattaa alkaa kiristää pipoa.

Esitimme viisi tuttua skenaariota fanittamallemme terapeutti Elina Tanskaselle, joka keksi niihin ratkaisut lempeään mutta jämäkkään tapaansa.

elinatanskanen

Kumppanisi tai joku perheessä on tarkka pyhäpäivien kulusta: hän haluaa käydä kirkossa, hautausmaalla, vierailla isovanhemmilla, sitten toisilla isovanhemmilla ja lopuksi vielä anoppilassa. Sinä haluaisit vain ottaa rennosti ja loikoilla kotona.

“Kehottaisin puhumaan omista tarpeista ja tarvittaessa avamaan omaa ajattelua. Miltä tuntuu se vaihtoehto, että vietätte osan joulusta erillään, tehden eri asioita? Perinteiden rikkomisessa voi toki olla melkoinen sulattelu ja itselläkin voi tulla syyllisyyden tunteita, mihin on hyvä varautua. Voi myös olla, että on tahoja, jotka paheksuvat valintojasi, mutta aina kaikkia ei voi vain miellyttää. Voi olla hyvä joulun jälkeen keskustella siitä, miltä valittu toimintatapa tuntui itse kustakin.”

Sukulaisesi/perheenjäsenesi/kumppanisi juo aina liikaa alkoholia joulupöydässä. 

“Humalaisen ihmisen kanssa vuorovaikutus voi olla tietyn promillerajan jälkeen hyvin turhauttavaa. Mikäli tilanne on toistuva, puhuisin kyseisen ihmisen kanssa asiasta etukäteen ja kertoisin, miltä hänen alkoholinkäyttönsä sinusta tuntuu. Toisaalta jos ihmisellä on jossain määrin ongelmia alkoholin kanssa, voi olla hyvä varautua siihen, ettei ainakaan yhdellä yksittäisellä keskustelulla ole isoa vaikutusta. Jos jonkun humalatila alkaa ahdistamaan siinä määrin, että oma joulufiilis kärsii, voi aina poistua paikalta tai ottaa tavalla tai toisella etäisyyttä, ellei henkilö ole esimerkiksi itselleen tai muille vaaraksi.”

Joudut viettämään joulua sukulaisen kanssa, jolla on täysin erilaiset arvot ja maailmankatsomus kuin sinulla. Korvistasi tulee savua joka kerta, kun hän kommentoi politiikkaa/uskontoa/maahanmuuttoa/raha-asioita/seksuaalivähemmistöjen oikeuksia.

“Koska kyse on joulusta, jolloin moni toivoo rauhallista yhdessä oloa, when they go low, you go high voi olla hyvä toimintatapa. Voit etukäteen miettiä, mitkä olisivat sinun suuhusi sopivia rakentavia tapoja ilmaista, että olet eri mieltä ja toivot, että aiheesta jatketaan keskustelua esimerkiksi jossain muualla kuin joulupöydässä. On hyvä muistaa, että ihmisten käännyttäminen käy harvoin yhdessä keskustelussa, mutta loukkaavaa puhetta ei toki pidä kuunnella hymyssä suin ja nyökyttelen.”

Sukulaiset ostavat sinulle tai lapsillesi valtavasti lahjoja, vaikka yritätte välttää turhaa tavaraa.

“Oletettavaa on, että sukulaiset välittävät sinusta ja/tai lapsistasi kovin ja haluavat lahjoillaan osoittaa rakkauttaan. Tässäkin kohtaa suosittelen reipasta puheeksi ottamista. Voi olla myös tarpeen vakuuttaa sukulainen siitä, että jokin pieni/aineeton juttu ihan oikeasti riittää ja antaa mahdollisesti konkreettisia ehdotuksia siitä, mikä olisi tervetullutta.

Et haluaisi lastesi saavan valtavasti lahjoja, mutta lasten serkut ja kaverit saavat kymmeniä ja kymmeniä paketteja.

“Riippuu paljon lasten iästä – voi olla, että lapset eivät edes tajua saavansa vähemmän lahjoja. Jos isompien lasten kanssa lahjojen määrästä tulee puhe – mitä ei välttämättä tule – voit avata omaa ajatteluasi ikätasoisesti, se kun on kuitenkin iso osa kasvatustakin. Joulun vietossa on kuitenkin usein tärkeintä se fiilis ja on hiukan onttoa, jos ainoat joulukiksit saa siitä, että saa hirvittävän määrän tavaraa. Jos asia mietityttää, voit vanhempana miettiä sitä, mitä erityistä perheenne jouluun voisi tuoda, kehitellä jonkin oman tradition tai muuta vastaavaa.”

“Näissä kaikissa viidessä tilanteessa on ytimessä se kysymys, kuinka toimia kun joku mahdollisesti pahastuu siitä, että toimit joko omien arvojesi mukaisesti tai kuunnellen sitä, mitä itse haluat ja tarvitset. Jouluun liittyy monesti paljon odotuksia, mikä voi tehdä tilanteista tavallista intensiivisempiä. Tottakai on tilanteita, joissa on paras tehdä sopuratkaisu, joustaa joissain muille tärkeissä asioissa ja taas pitää huolta siitä, että tiettyjä asioita tehdään niin kuin itse toivoo.”

Kuvitus elokuvasta The Family Stone (2005), jossa joulu kiristää koko suvun välejä. 

Teksti: Eeva Kolu
Copyright © 2018 2018. All rights reserved.
Proudly powered by 2018. Theme 2018 made by FitWP.