En lähtenyt vaihtoon ja nyt harmittaa

Emmi-Liia Sjöholm

Olen seissyt tässä samassa tilanteessa ennenkin. Hyytävä vesi piiskaa vaakasuoraan kasvoja. Varpaat ovat kohmeessa, sormet jo tunnottomat. Ihan takuulla lähden jonnekin. Ensi vuonna en ole täällä. Istun kiinnostavalla luennolla ja nappaan hyppytunnilla salaatin mukaan jostain newyorkilaisesta delistä. Entä jos joisinkin espresson roomalaisessa kahvilassa tai bissen muiden opiskelukavereiden kanssa Australian rannikolla. Koko maailma on minulle avoin!

Aina oli kuitenkin joku (teko)syy olla lähtemättä. Olin rakastunut. Olin juuri eronnut. Olisi ikävä ystäviä. Olin juuri saanut kivan uuden työpaikan. En löytänyt sopivaa koulutusohjelmaa minua kiinnostavasta kaupungista. Olin taas rakastunut.

Opiskelijavaihtoon lähteminen tuntui yhtä vaikealta kuin järkälemäisen esteen ylittäminen, vaikka olin aina ajatellut, että minä lähtisin maailmalle heti tilaisuuden tullen. Kaikkienhan kuuluu kaivata suurkaupungin sykkeeseen, eikö niin?

Yksin muuttaminen tuntui kuitenkin jännittävältä. Mitä maailmalle edes pakataan mukaan? Eihän elämä mahdu pariin matkalaukkuun. Mistä hankin uusia piilareita? Mitä jos saan oksennustaudin ja ripulin ja kuihdun, kun kukaan ei käy puolestani kaupassa? Löydänkö yhtään ystävää? Äitiäkin tulisi ikävä, enkä näkisi veljentyttöjen kasvupyrähdyksiä läheltä. Varmasti he unohtaisivat koko olemassaoloni.

Päätin jälleen kerran lykätä hakuprosessia.

Opintoni venähtivät lopulta töiden ohessa seitsenvuotisiksi. Siinä ajassa olisi ollut monta tilaisuutta, mutten käyttänyt niistä yhtäkään. Pitkään se harmitti minua. Koin jääneeni jostain paitsi – ja varmasti jäinkin.

Sitten ystäväni alkoivat lähteä maailmalle aikuisiällä, monta vuotta valmistumisen jälkeen. Sofia muutti kahdeksi kuukaudeksi taiteilijaresidenssiin Pariisiin, koska oli aina halunnut asua siellä. Yrittäjäkollegani Hannen perhe otti ja lähti talvea pakoon ulkomaille. Se on yksi unelmani ja näemmä täysin mahdollinen toteuttaa, kun lapsi ei ole vielä koulussa. Jaana lähti viettämään äitiyslomaansa miehensä työn perässä Australiaan ja Kati muutti unelmaduuniin Kiinaan useaksi vuodeksi.

Mutta se opiskelijavaihto… Helvetti soikoon, kun se jäi kokematta. Olen aina haaveillut kampuselämästä Yhdysvalloissa. Haluan imeä itseeni tietoa innostavan professorin luennolla. Istua auditoriossa ja kirjastossa, jossa tuoksuu vanha paperi. Sekin ajatus muuttui mahdolliseksi, kun kaverini Riikka lähti maisteriohjelmaan Los Angelesiin. Kaikki ne kurssit kuulostivat kutkuttavilta: oppia esimerkiksi käsikirjoittamisesta Lost-televisiosarjan tekijöiltä tai vierailla maan suurimmissa sanomalehdissä. Talk about American Dream!

Olin tahtomattani ajatellut, että mahdollisuudet murenevat auttamatta kolmenkympin rajapyykin jälkeen, mutta eihän se niin ole. Tapasin viime kesänä Palm Springsissä Kaliforniassa suomalaisen pariskunnan, joka oli rakentanut elämäänsä maailman toiselle laidalle viimeisten vuosikymmenien ajan. Siellä he elivät edelleen unelmaansa, jonka perustukset olivat pystyttäneet juurikin minun iässäni.

Syksy on aina merkinnyt minulle uuden alkua enemmän kuin tammikuu. Nyt on muutosten kulta-aika, kun apurahat, residenssit ja stipendit tulevat jälleen hakuun. Toimittajakollegoille suosittelen esimerkiksi Helsingin Sanomain säätiön opiskelijastipendejä.

Monille vaihto on kasvattava hetki, jolle he haluavat matkata yksin. Kaikki eivät kuitenkaan kaipaa voimauttavaa Eat, Pray, Love -kokemusta. Joidenkin polku kulkee käsi kädessä rakkaiden kanssa ja se on ihan ok. Halki tuulen ja viiman – ja jonain päivänä toivottavasti myös kohti aurinkoisempia katuja.

Jäätkö kuitenkin kotisohvalle? Vaihtotunnelmaan pääset katsomalla vuoden 2002 leffan Espanjalainen kimppakämppä – L’Auberge espagnole..

Haaveiletko vuodesta toiseen uudesta opiskelupaikasta. Lue Uuden Muusan vieraskirjoittajan Satu Adamin juttu Taasko sää opiskelet?

Ahdistaako tuleva talvi? Lue Eevan vinkit kaamosmasiksen selättämiseen postauksesta Nuku alasti ja muita tapoja nauttia talvesta.

Teksti: Emmi-Liia Sjöholm
Kuvat: elokuvasta Espanjalainen kimppakämppä – L'Auberge espagnole

 

Copyright © 2018 2018. All rights reserved.
Proudly powered by 2018. Theme 2018 made by FitWP.