Helppo suhde on hyvä suhde

Jenna Kämäräinen

Kun herään, hän hymyilee. Minä kierin kainaloon.

Aamulla muistan, mitä rakastan meissä. Elämä on helppoa. Lempeää. Luonnollista. Ihan erilaista, mitä alun perin etsin.

“The course of true love never runs smoothly”, julisti yläasteen enkun kirja. Tosirakkauden tie ei ole koskaan kuopaton.

Otin sen täysin tosissani. Rakastuin ihmisiin, joiden kanssa oli hankalaa. Ajattelin, että mustasukkaisuus, erot ja jatkuva jännittäminen pitivät rakkauden raiteillaan. Kun itkin ja pelkäsin, tiesin tuntevani ja tunsin tietäväni.

Sitten tapasin nykyisen mieheni. Myers Briggsin persoonallisuustestin mukaan emme sovi toisillemme ollenkaan. Olemme toistemme vastakohdat. Toisin kuin testituloksissa sanotaan, juuri se tekee elämästämme helppoa.

Puhumme ystävieni kanssa usein siitä, millainen kumppani kannattaa valita. Minun näkemykseni on selvä:

Pysähdy sellaisen ihmisen kohdalle, jolla on erilaiset haavat kuin sinulla. Erilaiset ongelmat, heikkoudet ja menneisyyden taakka.

Elämä voi olla todella raskasta, jos käy läpi täsmälleen samoja asioita kuin toinen.

Voisi kuvitella, että kaksi samalla tavalla rikkinäistä osaisivat korjata toisensa taitavimmin. Käytännössä se ei mene aina niin. Usein on helpompaa jäädä yhdessä räpeltämään yhteisiä arpia. Kun yhden kipu lievittää, toinen repii taas haavansa auki.

Toisen haavoja on helpompaa katsoa ja hoitaa, jos ne eivät muistuta omia haavoja – niitä, joita pitää vielä paikkailla.

Siksi olen kiitollinen siitä, että minulla ja miehelläni on erilaiset taustat.

Minun ongelmani ovat hänelle uusia. Juuri siksi hän osaa puhua järkeä hulluuksiini. Samasta syystä minä osaan selittää ja silittää pois hänen huoliaan. Ne eivät pelota minua.

Elämästämme puuttuu draama. Ja se tuntuu todella hyvältä. Tässä suhteessa ei ehkä ole aineksia elokuvaan, mutta tyydyttävään  elämään kyllä.

Teksti ja kuvitus: Jenna Kämäräinen
Copyright © 2018 2018. All rights reserved.
Proudly powered by 2018. Theme 2018 made by FitWP.