Itkuun reagoiva pingviini ja muita typeriä heräteostoksia

Emmi-Liia Sjöholm

En tiedä olinko ainoa, mutta Black Friday otti päähän. Harmitti ihan hirveästi, ettei minulla juuri sinä päivänä ollut budjettia tehdä isoja ostoksia. Pitkään kuolaamani kameran objektiivi oli hävyttömän hyvässä tarjouksessa. Kerrankin olin kuitenkin fiksu: maksoin ensin kaikki laskut ja punnitsin ostosten tarpeellisuutta. Pärjäsin ilmankin. Se harmitti vietävästi pari päivää, mutta samalla olin aika tyytyväinen itseeni.

Hoitovapaalla on pitänyt miettiä aika tarkkaan, mitä hankintoja tekee. Niitä nimittäin piisaa ilman heräteostoksiakin. Vaikka ajattelin, että pyrin pitämään krääsän minimissä, on meille kertynyt sitä sun tätä. Vannoin, ettei esimerkiksi sitteri ole tarpeellinen – kunnes testasin sitä kaverilla ja tyttäreni nukahti hetken keinuttelun jälkeen kuin unelma. Marssin lastentarvikeliikkeeseen, kun en löytänyt siihen hätään käytettyä. Sitten on ne rintapumput, pinnasängyt, kuolalaput, ruokalaput, vaatteet ja kehittävät palikat. Typerin ostokseni on ollut itkuun reagoiva pingviinilamppu. Voimakkaan äänen havaitessaan se alkaa soittaa vauvoja rauhoittavaa white noisea eli kohinaa tai vaihtoehtoisesti tuutulauluja. Ihan sairaan turha kapistus. White noisea on ilmaiseksi YouTube täynnä.

Äitiys- ja etenkin raskausaika on siitä jännä vaihe elämässä, että järkevästäkin shoppailijasta kuoriutuu helposti vähän vauhko tyyppi. Pingviinin jälkeen eniten olen miettinyt vaunuostostamme. Meillä on tosi hyvät rattaat, mutta ne olivat myös kalliit. Samalla hinnalla ostaa varmaan käytetyn auton tai vähintään hyvän polkupyörän. Perustelin ostosta sillä, että vaunuja työntää lähes joka päivä kolmen vuoden ajan, joten toivomus toki on, etteivät ne ärsytä. Väpättävät tai hangessa huonosti kulkevat pyörät, liian leveä malli tai painava runko olisivat ottaneet päähän. Asumme kolmannessa kerroksessa ilman hissiä, joten roudaan vaunuja joka päivä ees taas portaissa. Mutta nyt olen tajunnut, että minulle olisi kelvannut monet muutkin rattaat. Itse asiassa olisin mieluusti säästänyt monta sataa ja hankkinut kärryt, joita kävin hipelöimässä ensimmäisenä. Mutta sitten aloin kuunnella muita ja epäillä omia valintojani.

Näin jälkikäteen olen tajunnut, kuinka järjetöntä se on, että vaunuhankinta tuntuu joidenkin mielestä määrittävän sinut äitinä. Oletko varma, että haluat ostaa nuo halvat kärryt, jotka eivät saaneet turvallisuustesteissä täyttä kymppiä? Välinpitämätön äiti. Ai sinua ei kiinnosta, miltä vaunut näyttävät? Juntti äiti. Ai sinä haluat nätit rattaat? Snobi äiti.

Jos siis olet raskaana ja tuskailet loputtomalta tuntuvan ostoslistan kanssa, muista tämä: Kaikki tuntuu taas helpommalta hormonihöyryn hälvettyä. Älä tee hätäisiä päätöksiä.

Jos taas olet äiti tai äidiksi tulossa ja huomaat arvottavasi muita ostosten perusteella: Lopeta välittömästi. Et halua olla se tyyppi.

Ja sinä, joka et tunnista mitään kirjoittamaani: Onnittelut. Olet säästynyt paljolta.

Onneksi sitä on näemmä mahdollista muuttua jälleen harkitsevaksi kuluttajaksi – tai minun tapauksessani ryhtyä sellaiseksi ensi kertaa elämässä. Eli sittenkin: Kiitos Black Friday.

Teksti: Emmi-Liia Sjöholm
Kuva: Eeva Kolu
Copyright © 2018 2018. All rights reserved.
Proudly powered by 2018. Theme 2018 made by FitWP.