Miksi olla kuiva korppu, jos voi olla hyvin rasvattu herkku

Eeva Kolu

Minun taloudessani vartaloöljyt otetaan tosissaan. Niin tosissaan, että Spotifystani löytyy vartalonöljyämissoittolista.

Olen aina ollut surkea kosteuttamaan kroppaa. Se oli mielestäni kamalan tylsää, ja suihkun jälkeen on aina kylmä, ja äh. Talvisin toki silti kitisin kuivaa ihoani ja hilseileviä sääriäni.

Sitten löysin vartaloöljyt, oikeastaan tämän Jennan jutun myötä. Tajusin, että olin lähestynyt vartalon ihonhoitoa aivan väärästä näkökulmasta – olin ajatellut kropan rasvailua tylsänä pakollisena askareena, jolla ehkäistään kuivia kyynärpäitä, mutta siihenhän pitää suhtautua ihanana hemmotteluna! Koska sitä se on, kun vaihtaa tylsät liruemulsiot jumalaisiin öljyihin.

Öljyt ovat paljon inspiroivampia kuin kosteusvoiteet, ylellisempiä ja jännittävämpiä. Niillä läträtessä tuntee olevansa varsinainen Sheban kuningatar. Olen ihan varmasti lukenut jostain, kuinka Nefertiti ja Kleopatra kylpivät tuoksuvissa öljyissä. Ja jos eivät kylpeneet, heidän olisi ehdottomasti kannattanut.

helmi13

Nyt öljyämisestä on tullut yksi päiväni lempihetkistä, melkein yhtä tärkeä kuin aamukahvista. Öljyhetkeni on oikeastaan enemmän meditaatiota kuin kauneudenhoitoa. Tuoksuvia öljyjä käyttämällä saa samalla tujauksen aromaterapiaa.

Istun pyyhkeen päälle tai pujahdan lakanoihin, himmennän valot, keskityn muutaman minuutin ihan vain rauhoittumiseen. Otan pienen tilannetsekin kehoni kanssa. Annan sille huolenpitoa ja rakkautta, onhan polonen taas huhkinut koko päivän kuivassa sisäilmassa ja kosteassa viimassa, lompsinut korkkareissa ja kiristävissä vyötärönauhoissa, kantanut painavaa olkalaukkua ja noussut portaita, kävellyt mukulakiviä, juossut ratikkaan. Se ansaitsee relata, ihan joka ilta.

En koskaan rasvaile kroppaani hätäisesti heti suihkun jälkeen, kylppärin keinovaloissa jalka vessanpytyn päällä (tämä kuului entiseen elämääni, siihen jossa en koskaan saanut aikaiseksi käyttää kosteusvoidetta säännöllisesti). Joinain päivinä en jaksa panostaa. Silloin rasvailen kropan sängyssä samalla kun katson leffaa läppäriltä. Joinain päivinä teen homman pitkän kaavan kautta: pistän kynttilät palamaan ja öljysoittolistan soimaan, keskityn hengittämiseen ja hieron öljyn iholle ilman minkäänlaista kiirettä.

Kun Sam Smith laulaa minulle  I’ll take care of you, minä laulan samoin iholleni ja kropalleni ja itselleni.

helmi14 Öljy itsessään on 100 % rasvaa eikä sisällä lainkaan kosteutta, joten öljy kannattaa levittää melko pian suihkun jälkeen, kun iho on vielä hieman kostea. Todella rutikuivalle iholle öljy ei välttämättä talvella yksin riitä, vaan saatat tarvita lisäksi kosteusvoidetta.

Vartalon rasvaamiseen voi toki käyttää ihan ruokaöljyjä (kuten vaikka neitsytkookosöljyä), mutta itse tykkään mieluummin käyttää nimenomaan vartalolle suunnattuja öljyjä, koska ne imeytyvät paremmin ja tuntuvat kevyemmiltä – ja koska vartalon öljyäminen on minulle itseni hemmottelua ja luksusta. (Lisäksi tuoksun mieluummin eteerisiltä öljyiltä kuin rasvakeittimeltä.)

Vartaloöljyt ovat yksi niistä tuoteryhmistä, joissa ylellisyys ja hinta tuppaavat kulkemaan käsi kädessä. Halpa hinta näkyy usein vähän tönkömpänä koostumuksena ja mietona tai tylsänä tuoksuna – jos kyse ei ole luonnonkosmetiikasta, saattaapi pullosta löytyä myös täyteaineita kuten mineraaliöljyjä tai silikoneja. Mitä enemmän on (luomu)öljystä valmis maksamaan, sitä todennäköisemmin purkista löytyy jokin päräyttävä ylellisyyspommi. Itse käytän sekaisin halpoja ja kalliita öljyjä, niin pääsen pari kertaa viikossa luksuksen makuun ilman että öljyrutiinini syö koko pankkitilini.

Tämänhetkisiä suosikkejani:

Ylelliset:

Patyka Ultimate Regenerating Oil. Jumalaisen tuoksuinen, ihanasti levittyvä anti-age-öljy. Sen verran arvokas, että käytän tätä vain dekolteelle ja rintavakoon.

Patyka Absolis Precious Woods Body Oil. Tätä öljyä käytän ekstraylellisiin iltahetkiin, kun haluan todella relata ja hemmotella itseäni. Tuoksuu rauhoittavasti ylang ylangilta ja koostumus on ihanan täyteläinen. Ihaaaana.

Edullise(hko)t: 

Khadi Anti-Aging Rejuvenating Ayurvedic Oil. TÄMÄ TUOKSU! Täydellinen kylmiin talvi-iltoihin. Ayurvedinen öljysekoitus, jossa on mausteisen lämmittävä tuoksu. Totta puhuen tuoksuu ihan piparkakulta. Vain vahvojen tuoksujen ystäville. Loistava hinta-laatusuhde!

Frantsila Rauha ayurvedinen hoitoöljy. Todella miedosti tuoksuva öljy sisältää esim. rauhoittavaa kamomillaa, joten se sopii hyvin iltaisin käytettäväksi. Ayurvedasta kiinnostuneille tiedoksi, että tämä öljy on suunniteltu tasapainottamaan erityisesti pitta-kehotyyppiä, jollainen itsekin olen.

Madara Sculpting Oil. Tämän öljyn luvataan kiinteyttävän ihoa ja auttavan venymäarpiin. Siitä en osaa sanoa, mutta koostumus on ihanan helposti levittyvä ja tuoksu miellyttävä ja mieto. Plussaa isosta pakkauskoosta, jonka myötä reilu 25 euron hintakin on kohtuullinen.

Lotratkaamme, hellikäämme ja hengitelkäämme!

Iittalan Vakka-laatikko saatu osana vuosiyhteistyötä.

Teksti: Eeva Kolu
Kuvat: Eeva Kolu ja Jenna Kämäräinen
Copyright © 2018 2018. All rights reserved.
Proudly powered by 2018. Theme 2018 made by FitWP.