Aloin opiskella norjaa, koska siinä ei ole mitään järkeä

Uusi Muusa toimitus

Hvordan går det?
Du er veldig ung.

Jeg liker ikke epler.

Naputtelen ratikassa puhelimeni kieltenopiskeluaplikaatioon norjankielisiä fraaseja. Kaikki oikein, jee! Mutta mitä järkeä opiskella norjaa? No ei mitään. Ja juuri siksi se on parasta, mitä olen hetkeen keksinyt.

Yläasteella ja lukiossa opiskelin kaikkea mitä koulussamme oli tarjolla: ruotsia, saksaa, englantia, ranskaa, espanjaa ja latinaa. Tykkäsin kielistä ja todistuksessani oli niiden kohdalla melkein aina kymppi.

Masentavaa on ollut huomata, että vanhemmiten kielten opiskelu on muuttunut vaikeammaksi. En tiedä johtuuko se iästä vai siitä, että nykyään elämme eri tavalla informaatiotulvassa – somen, 15 sekunnin videoklippien ja klikkiotsikoiden maailmassa. Keskittymis- ja oppimiskyky on  varmaan kaikilla koetuksella.

Tai ehkä se vain on sitä, että aikuisena päähän pitää mahtua niin paljon päivittäiseen selviytymiseen liittyviä asioita, ettei sinne mahdu enää yhtä paljon uusia sanoja. Joka tapauksessa traumatisoiduin eräällä italian alkeiskurssilla, kun päähäni eivät suostuneet tarttumaan edes numerot ykkösestä kymppiin. Uno, due... öö?

Vuodenvaihteessa päätin, että haluan kielipääni takaisin. Avasin Memrise-aplikaation, jolla olen epäsäännöllisen säännöllisesti yrittänyt opiskella espanjaa ja aloin tankata keskitason juttuja samalta tasolta, jolla olen roikkunut nyt pari vuotta. Jaksoin pari lausetta ja kyllästyin. Pelleilin aplikaation asetuksilla ja valitsin kieleksi vitsillä norjan. Norja on aina ollut minusta ihana kieli, pohjoismaisista kielistä ehdottomasti hauskin ja söpöin. Siinä missä ranska on korvilleni musiikkia, kihertelen lämpöisestä mielihyvästä kun lentokentän turvatarkastusjonossa joku takanani hölöttää norjaa. Sitä paitsi kaikki tapaamani norjalaiset ovat olleet ystävällisiä ja ihania. Ja sitten on tietysti Jo Nesbø, Erlend Loe ja kaikki ne miehet villapaidoissa.

Pari tuntia myöhemmin olin koukussa – ja oppinut olennaisimmat norjalaiset fraasit. Miten palkitsevaa! Miten hauskaa! Aloin katsoa norjalaisia sarjoja (hallååååå Skam?!?), kuunnella norjalaista räppiä ja seurata norjalaisia nettisaitteja. Pari viikkoa sitten teki mieli korkata samppanja (hmm tai öö, akvaviitti?), kun norjalaista Nobel-sarjaa töllätessäni aloin erottaa hahmojen puheesta lauseita, jotka oli jätetty pois suomennoksesta.

Ehkä espanjan opinnoistani ei ollut tullut mitään, koska olin päättänyt opiskella kieltä järkevyyssyistä. Minulla ei ollut kieleen aitoa intohimoa, ja varmaan siksi olin jumittanut samalla tasolla monta vuotta. Jankkasin vain itselleni, että espanjaa puhuu äidinkielenään yli 427 miljoonaa ihmistä ja se on tosi hyödyllinen, jos haluaa matkustaa. 

Tottahan se on. Espanja lienee yksi hyödyllisimmistä kielistä, joita voi osata. Mutta aikuisena on tosi tärkeää tehdä välillä myös asioita, jotka eivät ole hyödyllisiä. Harrastaa jotain ihan huvikseen vaan. Minun elämässäni on ihan tarpeeksi velvollisuuksia jo ilman espanjan epäsäännöllisiä verbejäkin.

En tiedä tulenko koskaan tarvitsemaan norjaa mihinkään, mutta sen kautta muistin taas, miksi ala-asteella minulla oli aina englannista kymppi: koska kielten opiskelu oli minusta hauskaa. 

Suosittelen ihan uuden kielen opiskelua kaikille aikuisille. Ensinnäkin, on todella palkitsevaa aloittaa aikuisena jokin aivan uusi juttu. Aivot pysyvät vireessä ja onnistumisen tunteet motivoivat. Kun aloittaa jonkin uuden kielen ihan alkeista, ei tarvitse sättiä itseään siitä, että on unohtanut kaiken koulussa oppimansa. Vanha kertaalleen opittu ja unohdettu ei paina tai syö motivaatiota.

Olennaista on valita kieli, joka oikeasti kiinnostaa. Mitä väliä, jos sitä ei puhu 427 miljoonaa ihmistä – ehkä sitä kohta puhuu sentään yksi enemmän.

P.S. Suosittelen myös lukemaan Hanna Jensenin tuoreen artikkelin Voiko aikuinen oppia vielä uuden kielen?joka antaa syytä uskoa, että aikuisena kielen opiskelu ei itse asiassa ole yhtään sen hankalampaa kuin nuorenakaan. Hurra!

Teksti ja (Uuden Muusan historian ammattimaisimmat) kuvat: Eeva Kolu

 

Copyright © 2018 2018. All rights reserved.
Proudly powered by 2018. Theme 2018 made by FitWP.