Kelluntakuvioissa

Uusi Muusa toimitus

Nainen riisuu itsensä alasti. Nostaa tankin kannen ylös, pujahtaa kohti sinisenä hohkaavaa valoa. Sulkee tankin kannen ja yhtäkkiä on vain pimeys.

Kohtaus voisi olla scifi-elokuvasta, mutta ei, se oli Helsingin Kalliosta. Uuden Muusan spa-hoitoja palvova toimitus kävi nimittäin testaamassa rentoutuskelluntaa.

Keksintö ei ole uusi – kelluntatankki on kehitetty jo 1950-luvulla, kun haluttiin tehdä kokeita aistiärsykkeettömässä ympäristössä. Rentoutuskellunnassa – tai kelluntaterapiassa – kellutaan suolaisessa vedessä ilman valoja, ääniä ja muita ärsykkeitä.

Kellunnan kerrotaan vähentävän stressiä ja edistävän rentoutumista, lisäävän luovuutta ja oppimiskykyä sekä auttavan unettomuuteen ja ahdistuksen ja masennuksen tunteisiin. Lisäksi se kuulemma helpottaa fyysisiä kipuja ja auttaa urheilusuorituksesta palautumiseen. Tankki on myös monesti meditatiivinen kokemus myös heille, joille “tavallinen” meditointi on vaikeaa.

Kävimme testaamassa kelluntaa hiljattain avatussa Float Kalliossa. Kelluntatankkeja löytyy myös muualta Suomesta, usein kauneus- ja fysiologisten hoitoloiden yhteydestä.

Millainen kokemus oli? No, alkuun tietysti hieman outo – ei sitä joka päivä mene vapaaehtoisesti alasti tankkiin. Runsaasti suolaa sisältävä vesi kelluttaa kevyesti.

Eevan kelluntakokemus lähenteli mystistä. Alkuun ajatukset laukkasivat ja sinkoilivat täysillä, mieleen suhahteli niin työasioita, hoitamattomia hommia kuin loistavia ideoita iltaruoaksi. Sitten mieli yhtäkkiä vaimeni ja alkoi painoton avaruusmatka galaksien läpi. Oli tähtiä ja värejä, planeettoja, mutta ennen kaikkea lempeältä tuntuva pimeys ja tunne siitä, että oli täysin painoton. Ajantaju katosi täysin – kestikö lopun avaruusseikkailu 45 vai 5 minuttia? Ei voi tietää. Kun musiikki alkoi tunnin session loppumisen merkiksi soida, tuntui, kuin olisi ollut tankissa viikon.

Kellunnan jälkeen olo oli samaan aikaan levännyt, rauhallinen ja virkeä – kuin oikein makoisien yöunien jälkeen. Vaikka ajatukset alkuun pyörivät päässä, lopulta mieli ottaa oppia kehon rentoutumisesta ja stressaantuneinkin pää pääsee hetkeksi lepäämään.

Jennan kelluntakokemus oli astetta arkisempi. Tankin vesi oli supersuolaista, joten iho sai ohimennen tehokkaan kuorinnan. Kätsyä!

Suolakuorinnan lisäksi Jenna sai tankissa upeat päikkärit. Valtaosan ajasta oli vaikea sanoa, oliko mieli unessa vai hereillä. Tai olivatko silmät auki vai kiinni. Sillä ei oikeastaan ollut väliä, sillä pimeässä tankissa kaikki oli kaikkea ja ei mitään.

Ensimmäisellä kerralla keho tuntui painottomalta, kuin sitä ei oikeastaan olisi. Toisella kellunnalla kehoon sai uudenlaisen yhteyden. Meditaatioharjoituksessa ei aina ole helppo saada kiinni kropan tuntemuksista. Tankissa se onnistuu vaivattomammin. Session jälkeen yksinkertaisesti TIETÄÄ. Tietää, mitä keho kaipaa.

Ennen kelluntaa sitä oli ajatellut vetää iltapalaksi sipsejä, suolapähkinöitä  ja samppanjaa. Kellunnan jälkeen kauppakassiin päätyi kaikenmoisia marjoja ja puolitoista litraa kuplavettä.

Ja niitä suolapähkinöitä sai onneksi maistella jo kelluntamestan loungessa. Float Kallion miehet ovat asettaneet esille snack-kattauksen, joka vetää vertoja monien aulabaarien tarjoiluille. On erilaisia pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä, kurkkuvettä, jääteetä ja kokonainen kahvi-menu! Paikka on kauniisti sisustettu ja toisin kuin monissa hoitoloissa, loungeen tekee oikeasti mieli istahtaa hetkeksi ottamaan iisisti kellunnan jälkeen.

Kellunta tuntui aluksi kalliilta, mutta loppujen lopuksi tunnin kellunta maksaa suunnilleen yhtä paljon kuin tunnin hieronta. Molemmat ovat toimiva apu kivistävään päähän tai kroppaan.

Lopuksi  vastauksia muutamiin kysymyksiin, joita itse mietimme ennen kelluntaa:

Ei, tankki ei tunnu ahtaalta ruumisarkulta. Se on itse asiassa yllättävän tilava!
Tankissa ei tule kylmä. Vesi pysyy tasaisen lämpimänä koko kellunnan ajan.
Bikineitä ei tarvitse, koska tankkiin mennään alasti. Yksin.
Kyllä, hiukset kastuvat. Suola on tymäkkää tavaraa hiuksille, joten varaa mukaan oma tehokas hoitoaine! (Muut tarpeelliset kosmetiikat löytyivät tiloista valmiina.)
Kyllä, valot saa päälle ja tankista pääsee pois ja takaisin koska tahansa session aikana.

Kyllä kelpaa kellua.

Float Helsinki. 67 e/kellunta. Varaa vierailuusi puolitoista tuntia. Itäinen Brahenkatu 13, Helsinki.

Teksti ja kuvat: Eeva Kolu ja Jenna Kämäräinen
Copyright © 2018 2018. All rights reserved.
Proudly powered by 2018. Theme 2018 made by FitWP.