Vignette-villitys: Asettele koti kauniimmaksi

Uusi Muusa toimitus

Yhteistyössä Iittala & Asennemedia

Ulkomaiset sisustussaitit ovat hurahtaneet vignetteihin, asetelmiin, joita kootaan ympäri asuntoa: yöpöydälle, ikkunalaudalle, eteisen senkin päälle, kylppäriin ja olkkarin pöydälle.

Lempiasioiden asettelu on meditatiivista puuhaa. Se saa kodin tilat tuntumaan monin verroin merkityksellisemmiltä. Täydellinen asetelma näyttää tahattomalta ja kertoo jotain tekijästään. Suurimman ahaa-elämyksen saa, kun käyttää vanhoja tuttuja astioita ja esineitä nokkelasti uusilla tavoilla.

No, miten kiinnostava vignette sitten syntyy? Tässä pari ideaa.

tammi2414

Pinoa kirjoja luovasti ja anna tilaa hengittää

Jos luot asetelman isoon tilaan, rajaa tilasta suorakaiteen muotoinen alue, jonka täytät erimuotoisilla asioilla. Kirjahylly on täydellinen paikka aloittaa. Parhaimmillaan kirjahylly on kuin galleria, jossa esitellään asioita, jotka kutittelevat mieltä juuri nyt.

Kirjoja kannattaa pinota sekä vaaka- että pystysuunnassa. Aseta kaikki kirjat aivan hyllyn etuosaan, jotta ne ovat samassa linjassa kirjahyllyn etureunan kanssa. Se on paitsi kaunis myös käytännöllinen veto: näin hyllyn pinnalle ei laskeudu pölyä ja kirjojen taakse mahtuu tarvittaessa toinenkin rivillinen kirjoja.

Kirjapinon päälle kannattaa asettaa jokin läpinäkyvä ja siro esine, kuten lasinen kynttilälyhty. Näin kokonaisfiilis pysyy ilmavana. Tummasta kirjahyllystä pomppaavat parhaiten esiin vaaleat esineet. Valkoiseen kirjahyllyyn kannattaa valita vaaleiden asioiden lisäksi mustia esineitä, jotka tuovat asetelmiin ryhtiä.

tammi2416

Yhdistele matskuja ja viimeistele värillä

Keittiössa on useita esineitä, jotka ovat jatkuvassa käytössä ja siksi aina esillä. Niitä ei kannata jättää lojumaan sinne tänne, vaan asetella harmoniksi joukkioiksi. Samankokoisia esineitä kannattaa koota ryhmäksi vähintään kolme.  Kiinnostavimmassa kombossa on erilaisia matskuja: kiiltävää lasia, kohokuvioita ja karheaa savea.

Viimeistelty kokonaisuus on pienestä kiinni. Kasvien lehdet ja tummien astioiden pinnat kannattaa pyyhkiä säännöllisesti pölystä. Kauneimmat astiat, kuten pikkuruiset teepannut ja kristallilasit, kannattaa laittaa esille, vaikkei niitä käyttäisikään koko ajan. Yrtit näyttävät upeilta, kun ne otetaan pois muovikääreestä ja asetetaan lasiastiaan. Suosikkimme on Kastehelmi-purkki, joka on yrttiruukulle juuri oikean kokoinen.

tammi247

Käytä aksenttivärejä ja muista vastavärit

Helpoin tapa vangita katse on käyttää asetelmassa säväyttävää, ehkä hieman yllättäävääkin aksenttiväriä. Näissä asetelmissa käytimme Iittalan uusia ultramariininsinisiä lasiesineitä, jotka ovat saatavilla vain tämän vuoden ajan.

Ultramariininsininen kokoelma on tehty Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi, ja se edustaakin melkoista kotimaisen muotoilun klassikkokaartia: Aalto-maljakoita, Mariskoolia, Kartio-laseja ja Kastehelmi-sarjaa. Sininen väri juhlistaa sekä Suomea että Iittalan pitkää perinnettä ja osaamista lasinvärjäämisessä – ei ole muuten ihan se ja sama, miten lasi värjätään. Kun lasi on läpivärjättyä, siitä lankeaa vaalealle pinnalle jumalaisen kaunis värillinen varjo. (Siis jos aurinko sattuu paistamaan, kröhöm.)

Toinen hyvä väriopillinen vinkki: vastaväreistä saat aina säväyttävät parit. Muistatko vielä vastavärit kuviksentunneilta? Sininen ja oranssi, punainen ja vihreä, keltainen ja violetti.

tammi243

Inspiroidu luonnosta

Eeva kävi Japanissa ikebana-kurssin, ja oppi yhtä sun toista kukkien asettelusta. Ikebanassa kasveista ja maljakosta pyritään luomaan kulloistakin vuodenaikaa kuvaava taideteos, joka vie katsojan ajatukset luontoon.

Ultramariininsininen Aalto-maljakko toi mieleemme meren, joten valitsimme asetelmaan heinämäisiä, villin näköisiä kasveja, joista tulee hieman mieleen rannalla kasvavat heinät. Annoimme niiden tarkoituksella rehottaa ilmavasti ja vapaasti. Iso simpukankuori ja kivi vie ajatukset vielä pari askelta lähemmäs merenrantaa.

Asetelmissa kannattaa hyödyntää luonnonmateriaaleja, kuten oksia, risuja, niittykukkia, heiniä ja kiviä. Ne ovat kauniita ja jännittäviä – ja ilmaisia.

tammi244

Keksi astioille uusi elämä

Suuri kukkakimppu on varma katseiden kerääjä. Mutta entä jos ei omista valtavaa maljakkoa? Silloin kannattaa kaivaa esiin suuri lasinen lautanen tai tarjotin. Myös lasinen vuoka käy loistavasti.

Lautaselle asetellaan erikorkuisia juomalaseja, tuikkukippoja ja minivaaseja, jotka täytetään kukilla. Asetelmasta tulee automaattisesti monitasoinen, mielenkiintoinen ja runsas. Kokoinaisuutta katsellessa tuntee itsensä väkisinkin melkoiseksi vignette-velhoksi.

Älä pelkää leikata kukkien varsia reippaasti lyhyemmiksi – se ei vähennä niiden näyttävyyttä vaan pikemminkin saa ne pienessä astiassa näyttämään runsaammilta.

Tämän jutun myötä meillä on muuten ilo kertoa, että Uusi Muusa ja Iittala ovat tänä vuonna tiiviissä yhteistyössä. Luvassa on siis entistäkin enemmän kauniita esineitä ja jokapäiväistä sisustusinspiraatiota. Sille oikein kristallisena kaikuva skål!

Teksti: Eeva Kolu ja Jenna Kämäräinen
Kuvat: Eeva Kolu

 

Copyright © 2018 2018. All rights reserved.
Proudly powered by 2018. Theme 2018 made by FitWP.