1 dippi, 2 ruokaa

Eeva Kolu

Yhteistyössä Arla Apetina ja Asennemedia

Siihen nähden, että teen ruokajuttuja työkseni, olen melkoisen laiska kokki. (Tai ehkä juuri siksi?)

Tykkään resepteistä, jotka syntyvät helposti, nopeasti ja muutamalla raaka-aineella. Tykkään myös resepteistä, joita voi hyödyntää seuraavan päivän ruuassa ilman, että täytyy syödä tismalleen samaa ruokaa.

(Niin, olen sekä laiska että vaihtelunhaluinen. Haastava kombo.)

No, tämä Apetinalle kehittelemäni resepti on juuri sellainen. Dippi syntyy hetkessä ja säilyy jääkaapissa hyvin useamman päivän. Sitä voi syödä salaatissa, falafelin kanssa, leivän päällä, pita-leivissä, ranskalaisten tai vaikka vihannestikkujen kera.

Tähän juttuun kehittelin dipille kaksi lämmintä kumppania: bataattiranskalaiset ja kikherne-crostinit.

apetina-1-of-5

Syön lihaa ravintolassa ja ystävien luona, mutta kotona kokkaan pelkästään kasvisruokaa. Fetaa kuluu keittiössäni hirveitä määriä, koska siitä saa ruokiin sopivasti sekä makua, täyteläisyyttä että kivan proteiinilisän.

Ostan useimmiten maustamatonta vuohenfetaa. Apetinan valikoimista löytyy myös aito kreikkalainen feta, mutta tähän reseptiin halusin kokeilla jotain uutta. Tartuin marketissa itselleni entuudestaan tuntemattomaan purkkiin, savuchilillä maustettuun salaattijuustoon. (En voi ikinä vastustaa mitään, missä lukee sanat savu ja chili!)

Savuchilillä ja öljyllä marinoidusta juustosta ja turkkilaisesta jugurtista syntyi hetkessä tämä helppo ja koukuttava dippi.

apetina-4-of-5

Savuchilinen fetadippi

(4 annosta)

1 tlk Apetina Smoked Chilli -juustoa (nettopaino 150 g)
1 dl turkkilaista jugurttia
1/2 sitruunan mehu

(halutessasi: tuoreita yrttejä)

Kalastele juustokuutiot lusikalla purkista, jätä ylimääräinen öljy purkkiin. (Voit käyttää sen halutessasi myöhemmin vaikka salaatinkastikkeeseen tai dippailla siihen patonkia.) Muusaa juustokuutiot haarukalla ja lisää joukkoon turkkilainen jugurtti ja sitruunamehu. Rouhi päälle mustapippuria ja halutessasi tuoreita yrttejä.

apetina-2-of-5

apetina-3-of-5

Bataattiranskalaiset

(2 annosta)

500 g bataattia (= suunnilleen 1 iso tai 2 pientä)
2 rkl oliiviöljyä
1/2 tl paprikajauhetta
suolaa
mustapippuria

pieneksi silputtua persiljaa

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Pese bataatit, kuoret voit jättää. Leikkaa ranskanperunan muotoisiksi tikuiksi, noin sentin paksuisiksi. Sekoita kulhossa bataattitikut, öljy ja mausteet. Levitä tasaisesti leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 25-30 minuuttia, kunnes bataatit ovat mukavasti paahtuneet ja hieman tummuneetkin reunoilta. Käännä bataatit paistamisen puolessavälissä. Ota pois uunista ja silppua päälle persiljaa. Tarjoile lämpiminä dipin kanssa.

apetina-5-of-5

Kikherne-crostinit

(pellillinen)

1 patonki
loraus oliiviöljyä

1 tlk käyttövalmiita kikherneitä
1 rkl oliiviöljyä
1/2 tl paprikajauhetta
1/2 tl juustokuminaa
hyppysellinen cayennepippuria
rouhittua mustapippuria

silputtua tuoretta korianteria

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Leikkaa patonki ohuiksi siivuiksi ja levitä siivut leivinpaperin päälle uunipellille. Rouhi päälle suolaa ja mustapippuria ja lorauta päälle oliiviöljyä. Paahda leipiä 5-10 minuuttia, kunnes ne ovat rapsakoita ja saaneet kullanruskean värin.

Sekoita kikherneet oliiviöljyn, paprikajauheen, juustokuminan, cayennepippurin ja rouhitun mustapippurin kanssa.

Levitä leipäpalojen päälle savuchili-fetadippiä. Ripottele päälle maustettuja kikherneitä ja silputtua korianteria.

Teksti ja kuvat: Eeva Kolu
Kuvausjärjestelyt: Anni Taimisto
Copyright © 2017 2017. All rights reserved.
Proudly powered by 2017. Theme 2017 made by FitWP.