3 x kesäherkku tehosekoittimella

Eeva Kolu

Yhteistyössä Electrolux

Keittiössäni on vähän laskutilaa. Siksi jokaisen esineen, joka vie siitä osansa, on ansaittava paikkansa ja tehtävä ahkerasti hommia. Esimerkiksi tehosekoitin ei keittiössäni ole todellakaan pelkkä smoothiekone. Pyöräytän blenderillä lettutaikinat, salaatinkastikkeet, kasviskeitot ja varsinkin paljon erilaisia dippejä ja tahnoja, joista tykkään aivan erityisesti.

Tähän juttuun keräsin kolme kesäistä herkkua, joita olen viime aikoina surrutellut. Kaikki syntyvät helposti blenderin pyöräytyksellä: Avokado-valkopaputahna, joka sopii kesän juhliin ja piknikeille nachojen ja vihannestikkujen kanssa. Cashew-paprikapesto, joka on sellaisenaan keitetyn spagetin kanssa ateria, mutta mainiota myös leivän päällä. Ja viimeiseksi sitruunainen yrttiöljy, jolla maustaa niin uudet perunat ja kalan kuin kesäisen pasta- tai perunasalaatinkin.

Avokado-valkopaputahna

1 iso kypsä avokado
1 tlk isoja valkosia papuja
1/2 sitruunan mehu
suolaa
mustapippuria

Valuta ja huuhtele pavut. Laita blenderiin kaikki ainekset. Voit jauhaa tahnan aivan sileäksi tai halutessasi jättää hieman sattumia. Jos koostumus on liian tönkkö, voit lisätä tilkan vettä tai haluamaasi kasviöljyä. Testaa suolan ja sitruunan määrä ennen tarjoilua. Koristele halutessasi tuoreella persiljalla. Vinkki: saat tahnaan meksikolaisvibaa lisäämällä tuoretta korianteria.

Tahna sopii sellaisenaan crackereiden ja vihannestikkujen dipiksi, tai esimerkiksi kerrosleipiin ja salaatteihin. Oma suosikkini on paahtoleipä, jonka päällä on tätä tahnaa ja rouskuvia pavunituja.

Monipuolinen käyttö vaatii toki tehosekoittimelta paljon – heppoinen kone ei jaksa jauhaa esimerkiksi kovia vihanneksia tai jääpaloja. Huonosti suunnitellussa kannussa terä jää herkästi jauhamaan tyhjää ainesten liiskautuessa kannun reunoille.

Omasta keittiöstäni löytyy Electrolux Masterpiece -tehosekoitin, joka on minimoinut tehosekoitinperäiset ärsytyskohtaukset keittiössä. Ensinnäkin: koko kannun terineen SAA PESTÄ ASTIANPESUKONEESSA! Terää ei siis tarvitse venkslailla irti kannusta, eikä isoa kannua tarvitse tiskata käsin pienen keittiön vieläkin pienemmässä tiskialtaassa (se kaikkialle roiskuvan veden määrä, argh!). Jo pelkästään tämä on lisännyt aamujeni elämänlaatua merkittävästi.

Toisekseen blenderi on todella tehokas (1200 W, numeroista kiinnostuneille). Kannu on muotoiltu vähän hassun näköiseen kallistuskulmaan, jonka ansiosta terä jää harvemmin jauhamaan tyhjää. Tykkään myös siitä, että kevyt muovikannu on BPA-vapaata muovia – raskaan lasikannun käsittely on ärsyttävää, mutta toisaalta etenkään kuuman ruoan valmistus millä tahansa muovivälineillä ei myöskään houkuttele.

Masterpiecen myötä olen itse asiassa luopunut yleiskoneestani ja sauvasekoittimestani – sopii meikäkonmarille. 

Cashew-paprikapesto

300 g punaista paprikaa
100 g cashew-pähkinöitä
neitsytoliiviöljyä
chiliä maun mukaan
1/2 tl savustettua paprikajauhetta
suolaa
mustapippuria
halutessasi: murusteltua fetaa

Lämmitä uuni 200 asteeseen (mieluiten kiertoilmalla). Poista paprikoista siemenet ja leikkaa muutamaksi reilun kokoiseksi viipaleeksi. (Vinkki: suippopaprikat ovat kaikista helpoimpia ja nopeimpia viipaloida.) Levitä leivinpaperin päälle uunipellille, lorauta päälle oliiviöljyä ja paahda uunissa n. 20-30 minuuttia, kunnes reunat ovat hieman tummuneet.

Laita blenderiin paprikat, pähkinät ja mausteet sekä loraus oliiviöljyä. Voit surrutellessasi lisätä oliiviöljyä sen mukaan, kuinka juoksevaa pestoa haluat. Peston voi maun mukaan ajaa aivan sileäksi tai jättää karkeaksi.

Halutessasi voit ripotella peston päälle murusteltua fetaa. Pesto sopii kastikkeeksi spagetille tai esimerkiksi bruschettan päälle levitettynä. Sitä voi käyttää myös täytettyihin leipiin voin asemesta.

Sitruunainen yrttiöljy

3 dl hyvänmakuista neitsytoliiviöljyä
n. 1/2 ruukkua basilikaa
n. 1/2 ruukkua persiljaa
pieni nippu ruohosipulia*
1/2 sitruunan mehu
1/2 (luomu)sitruunan kuori hienoksi raastettuna (vain keltainen osa!)
suolaa
mustapippuria

Laita kaikki ainekset blenderiin. *Ruohosipulia kannattaa aluksi laittaa vähän ja lisätä tarpeen mukaan, sillä ruohosipuli voi olla joko makeaa tai yllättävän väkevää. Maistele ja lisää tarvittaessa yrttien, sitruunamehun tai suolan määrää.

Yrttiöljy sopii esimerkiksi kalan, vihannesten ja uusien perunoiden kanssa. Se sopii myös kastikkeeksi vihersalaattiin, perunasalaattiin tai pastasalaattiin.

Teksti, kuvat ja reseptit: Eeva Kolu
Copyright © 2017 2017. All rights reserved.
Proudly powered by 2017. Theme 2017 made by FitWP.