Brunssi Versailles’n tapaan

Emmi-Liia Sjöholm

Tervetuloa brunssille, jossa kakut ovat korkeita ja meheviä, pannareiden päälle ladotaan jokirapuja ja lasissa välkehtii konjakki. Tänne ei yllä arjen märkä rätti, eikä kukkia voi olla koskaan liikaa.

Muistan Sofia Coppolan Marie Antoinette -elokuvasta tasan kaksi asiaa: minä ja ystäväni olisimme halunneet syödä kermakakkuja Jamie Dornanin paljaalta ylävartalolta (jo silloin) ja elokuvan soundtrack oli täydellinen. Se oli ensimmäinen ja ainoa omistamani vinyyli, enkä voi edelleenkään kuunnella New Orderin Ceremonya näkemättä mielessäni Kirsten Dunstia taivaita hipovassa valkeassa peruukissaan. Vaikkei leffa yltänyt samaan kuin Virgin Suicides tai Lost in Translation muutamia vuosia aiemmin, sekin onnistui ravisuttamaan sisintäni yhdistämällä taitavasti sovinnaista ja epäsovinnaista, uutta ja vanhaa.

Koska vietämme Uudessa Muusassa Sofia Coppola -viikkoa, minun oli aivan pakko kutsua teemaan sopivalle brunssille ohjaajan kaima, hyvä ystäväni, joka on suurin tuntemani Marie Antoinette -fani. Leivoin överin kakun ja sekosin kattauksen kanssa. Kerrankin enemmän todella oli enemmän. Pitsinauha, korallit, neilikat, pienet lääkepullot. Drinkkilasiin leikellyt harsokukan kukinnot, kristallikannut ja marengit. Kaiken kruunasi soittokello, jota Sofia sai kilauttaa aina, kun halusi lisää pannareita, juomaa tai lohta pannukakkunsa päälle. Brunssi oli nimittäin syntymäpäivälahja minulta ja ystävältämme Pialta, Balettijengiltä. Silloin kun emme nauti pompöösiä brunssia, käymme yhdessä balettitunneilla puuterinpunaisissa sukkiksissa. Juteltuamme tajusimme myös, että meillä kaikilla on  Sofia Coppola -fiksaatio. Siinä naisessa on jotain niin viehättävää, että haluaisimme olla kuin hän.Viime keväänä Sofia vietti pari kuukautta Pariisissa taiteilijaresidenssissä miehensä kanssa ja tietysti he matkustivat päiväksi tsekkaamaan Versailles’n hulppeat tilukset. Not too shabby. Pyysin Sofiaa nimeämään parhaat asiat palatsista, sillä en ole itse koskaan käynyt Versailles’ssa. Upeiden sisätilojen lisäksi hän kehotti käyskentelemään puistossa, jossa oli tuona päivänä soinut Mozart jokaisessa “pusikossa”.  (Voisiko joku ujuttaa väliin myös vähän Coppolan valkkaamia biisejä?)Eteisessä ennen lähtöä Sofia vielä mietti hetken ja lisäsi: “Kuvittelin palatsissa, millainen kuningatar olisin itse ollut. Ehdottomasti vähän rebel. Muotiradikaali. Rakastan, miten Coppolan elokuvan set up on tosi hempeä ja hieno, mutta toiminta kaiken sen porsliinin, kullan ja peilien keskellä on laiskan ronskia, reteää ja asteen röyhkeää. Se on visuaalisesti hieno kokemus.”

Ei epäilystäkään, miksi Coppolan leffa kolahti.

Marie Antoinetten voi vuokrata ainakin SF Anytimesta. Leffan soundtrack löytyy Spotifysta.

Greippi-marenkikakku

Tämä ohje saattaa pyörryttää, joten jaa taakka parille päivälle: tee kakkupohja edellisenä päivänä valmiiksi. En ollut koskaan aiemmin onnistunut tekemään ilmavaa kakkupohjaa, joten päätin ryhtyä selvittämään asiaa perusteellisesti. Löysin muutaman täydellisen vinkin:

  1. Kananmunien on oltava huoneenlämpöisiä, jotta ne vaahtoutuvat kunnolla. Jääkaappikylmien munien lämpenemistä voi vauhdittaa panemalla ne hetkeksi lämpimään veteen lillumaan.
  2. Kakkutaikinaa on vatkattava pitkään. Siis puuduttavan pitkään, 15–20 minuuttia. Yleiskoneesta on apua.
  3. Älä missään olosuhteissa avaa uunin luukkua kesken paistamisen. Kakku lässähtää ja niin muuten lässähtävät fiiliksetkin, koska vatkasit juuri turhaan taikinaan kuohkeutta parinkymmenen minuutin ajan.

Ainekset kakkuvuokaan, joka on 15 cm halkaisijaltaan:

3 munaa
1,5 dl kakkujauhoja
1 dl sokeria
ripaus suolaa
yhden luomusitruunan raastettu kuori

Voitele ja jauhota kakkuvuoka valmiiksi, koska myöhemmin ei ole enää aikaa vitkutella. Vatkaa munat ja sokeri vaalean kellertäväksi vaahdoksi metalli tai lasikulhossa (tai hyvin puhtaassa muovikulhossa). Yleiskoneesta on hyötyä, sillä vatkausaika on pitkä: 20 minuuttia. Sähkövatkain ajaa asiansa, mutta käsin tämän kakun jaksaa vatkata vain Musta Barbaari – tuskin hänkään. Lisää lopuksi joukkoon suola ja raastettu luomusitruunan kuori. Sekoita jauhot muna-sokerivaahdon sekaan hyvin pieni määrä kerrallaan. Kääntele jauhot taikinaan varovasti puulastan avulla. Kaada taikina vuokaan. Älä tasoita pintaa tai kolauta vuokaa pöytään tasoittaaksesi taikinaa. Siirrä vuoka uuniin ja paista sitä 35 minuuttia 170-asteisessa uunissa. Sammuta uuni ja jätä luukku raolleen laittamalla puulasta sen väliin. Odota 10 minuuttia. Nosta sitten kakku pois uunista, irrota reunat veitsen avulla ja anna jäähtyä. Kun kakku on jäähtynyt, käännä se nurin ja leikkaa keskeltä kahteen osaan. Jos haluat kakusta korkean, valmista kaksi pohjaa eli neljä kerrosta.

Oikotie onneen: Näin kuohkeaa, pesusienimäistä rakennetta ei saa fuskaamalla. Jos aikaa ei ole, on paras marssia leipomoon.

Ainekset täytteeseen:

4 kananmunan keltuaista
greipin raastettu kuori
3 dl greippimehua
2 dl tomusokeria
3 rkl perunajauhoja
25 g voita

Erottele keltuaiset valkuaisista kahteen kulhoon. Jätä valkuaiset odottamaan marengin valmistusta. Pese greippi kunnolla ja raasta sen kuori kattilaan. Purista greipin mehu. Saadaksesi 3 dl mehua, tarvitset noin neljä isoa greippiä. Voit myös täydentää määrän valmiilla mehulla. Kaada mehu kattilaan ja sekoita joukkoon myös tomusokeri ja perunajauhot. Kuumenna kiehuvaksi ja jatka sekoittamista, kunnes seos sakeutuu. Vatkaa keltuisten joukkoon desi kuumaa greippilientä. Kaada sen jälkeen munaseos takaisin kattilaan ja anna kiehahtaa. Koostumus muuttuu täyteläiseksi. Sekoita jatkuvasti, jotta täyte ei pala pohjaan. Sekoita lopuksi joukkoon voi. Kun se on sulanut, täyte on valmis. Kaada seos astiaan, peitä se kelmulla ja laita vetäytymään jääkaappiin hetkeksi.

Oikotie onneen: Osta lemon curd -tahnaa. Sitä myydään pienissä herkkupuodeissa ja hyvinvarustelluissa ruokakaupoissa.

Ainekset kuorrutteeseen:

250 g voita
500 g tomusokeria
2 rkl maitoa
3 rkl inkivääriraastetta

Anna voin sulaa huoneenlämpöiseksi. Vatkaa voita sähkövatkaimella tai yleiskoneella muutama minuutti. Lisää sitten hiljalleen tomusokeri. Notkista seosta maidolla ja lopuksi mausta se inkiväärillä.

Kasaa kakku levittämällä jokaisen kerroksen keskelle aiemmin tekemääsi greippitäytettä. Pursota reunoille kuorrutetta, joka tursuaa sopivasti reunojen yli, kun painat seuraavan kakkukerroksen paikoilleen. Kokoa kerrokset ja levitä lopuksi kuorrute tasaisesti kakun pintaan. Koska kyseessä on nakukakku, pohja saa paistaa läpi.

Oikotie onneen: Esimerkiksi vaniljalla tai sitruunalla maustettu tuorejuusto on vähemmän makea ja simppeli vaihtoehto itse tehdylle sokerikreemille.

Ainekset marenkiin ja koristeluun:

4 kananmunan valkuaista
2 dl sokeria
1 tl viinietikkaa
1 tl perunajauhoja
+
2 greippiä

Vatkaa huoneenlämpöisiä valkuaisia, kunnes vaahto kiinteytyy. Lisää joukkoon viinietikka ja perunajauhot. Lisää sitten hiljalleen joukkoon myös sokeri ja jatka vatkaamista, kunnes seos on kiiltävää ja niin kiinteää, että saat muotoiltua marengista huippuja, jotka eivät lässähdä.

Kaada marenki kakun päälle ja tee pintaan pyörrekuviointia haarukan avulla. Kypsennä marenkia liekittimellä ja maalaa sen avulla marenkiin ruskistuneita kuvioita. Laita kakku tunniksi jääkaappiin vetäytymään. Kuori greipit ja kuori sitten myös yksittäiset hedelmälohkot. Asettele ne kakun päälle ja sirottele lopuksi päälle tomusokeria. Huom! Jos et omista liekitintä, pursota marenki pieniksi keoiksi uunipellille ja paista niitä 1,5 tuntia 125 asteessa. Koristele kakku valmiilla marengeilla.

Oikotie onneen: Jos et tehnyt greippitahnaa itse, sinulla ei ole ylijääneitä valkuaisia. Jos sinulla ei ole aikomusta tehdä esimerkiksi majoneesia, osta valmiiksi eroteltuja valkuaisia hävikin välttämiseksi. Ne myydään maitotölkin näköisessa tetrassa kauppojen kylmäosastolla. Jos sinulla ei ole aikomusta tehdä marenkia itse, voit ostaa nekin valmiina, mutta pieni varoituksen sana. Itse tehty marenki on ihanan rapeaa pinnasta ja sopivan sitkasta sisältä. Kaupan marenki on usein kuivempaa.

Voilà! Kakku on VIHDOIN valmis! Onnittelut, että selvisit tänne saakka. Onneksi ensi viikolla meidän kenenkään ei tarvitse leipoa mitään.

Teksti: Emmi-Liia Sjöholm
Kuvat: Emmi-Liia Sjöholm sekä kuvakaappaus elokuvasta Marie Antoinette (2006)
Copyright © 2017 2017. All rights reserved.
Proudly powered by 2017. Theme 2017 made by FitWP.