Kesän viimeiset herneet – ja paras gluteeniton pasta

Eeva Kolu

Kaupallinen yhteistyö Asennemedia ja Urtekram

Kirjoitin vähän aikaa sitten rakkaudestani uusien perunoiden kuuraamiseen, mutta kesäkeittiöstä löytyy yksi vähintään yhtä meditatiivisen tyydyttävä tehtävä: herneiden kuoriminen.

Rakastan ottaa ison pussillisen herneitä, istua kuistille ja ryhtyä savottaan. Etsiä palosta sen kohdan, joka antaa periksi peukalonkynnen alla. Jännittää, kuinka monta ja kuinka suurta hernettä sisällä odottaa. Erityisen tyydyttäviä ovat ne pulskat palot, joissa isot, paksut herneet nököttävät vieri vieressä. (Olkoonkin, että pienet ja harvassa olevat maistuvat yleensä makeammilta). Viimeisenä riipaistaan koko rivistö irti. Ja sama uudestaan. Ja uudestaan.

Kaupoissa ja toreilla on vielä hyvin saatavilla tuoreita kotimaisia herneitä, mutta kausi ei kestä enää kauaa, joten nyt kannattaa nauttia. Sekä herneiden kuorimisesta että niiden syömisestä.

Keskikesän makeat herneet ovat tietenkin parhaita suoraan palosta suuhun pisteltynä, mutta näistä loppukesän herneistä makeuden saa houkuteltua parhaiten esiin kypsentämällä ne kevyesti. Ja todellakin kevyesti – kukaan ei tykkää vetisistä herneistä.

Tässä loppukesän raikkaassa, mutta täyttävässä pastassa herneitä kyydittävät sitruuna ja mascarpone. 
Asun tällä hetkellä keliaakikon kanssa, joten gluteenittomasta kokkailusta on tullut kesän aikana jo toinen luonto. Etsin pitkään hyvää gluteenitonta pastaa, mutta sepä ei ollut ihan iisi juttu. Gluteenittomat pastat ovat helposti joko omituisen makuisia tai todella klimppisiä koostumukseltaan – ja yleensä sisältävät hurjan määrän lisäaineita. En oikeastaan ikinä osta mitään lukematta raaka-aineluetteloa, ja juuri siitä syystä moni gluteeniton valmistuote on jäänyt kaupan hyllylle. Kääk.

Hämmästykseni olikin suuri, kun otin marketissa Urtekramin gluteenittoman luomuspagettipussin käteeni ja raaka-ainelistan kohdalla luki tasan yksi sana: luomutäysjyväriisijauho. Siis yksi ainesosa. Kyllä kiitos!

Myös käytössä nämä pastat ovat osoittautuneet oikein hyviksi. Sarjaan sisältyy spagetin lisäksi täysin riisipohjainen fusilli sekä penne ja lasagnelevyt, joissa on riisijauhon lisäksi käytetty maissijauhoa (pennen tapauksessa myös tattaria ja kvinoaa). Kaikki luomua, kuten Urtekramin tuotteet aina muutenkin. 
Gluteeniton pasta ei tietenkään ole koskaan ihan samanlaista kuin vehnäpasta – miten voisikaan olla – mutta kokeilemistani nämä Urtekramin pastat ovat kyllä olleet lähimpänä. Olenkin nyt jo kuukauden päivät popsinut riisipastaa arkiruokana ilman mitään mukisemista.

Kokemukseni mukaan gluteeniton pasta menee herkemmin ylikypsäksi kuin vehnäpasta. Esimerkiksi tätä spagettia tykkään keittää 9 minuuttia, vaikka ohjeen mukainen keittoaika on 10-12 minuuttia.

Muuten gluteenittoman pastan keittoon pätevät aivan samat lainalaisuudet kuin vehnäpastaankin: käytä keittämiseen paljon vettä (ei pieniä kattiloita!). Laita keitinveteen reilusti merisuolaa. Ja syö pasta heti – se ei odota sinua eikä kastikkeen valmistumista.

Herne-sitruuna-mascarponepasta

(kahdelle)

1 litra tuoreita herneitä
1 pieni sipuli
loraus oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

1 sitruunan kuori ja mehu

200 g Urtekram gluteenitonta luomuspagettia

1 dl hienoksi raastettua parmesaania
1/2 prk (125 g) mascarponejuustoa

Kuori herneet. Silppua sipuli. Raasta sitruunan kuori hienoksi ja purista mehu.

Laita pastalle vesi kiehumaan. Kuumenna oliiviöljy paistinpannulla ja kuullota sipuli läpikuultavaksi. Lisää pannulle herneet ja noin puolet sitruunamehusta ja kuullota pari minuuttia. Herneet saavat jäädä hieman napakoiksi. Mausta suolalla ja pippurilla ja jätä odottamaan.

Keitä pasta reilussa suolatussa vedessä pussin ohjeen mukaan (tai hieman vähemmän – itse keitän spagettia n. 9 minuuttia). Valuta pasta ja kaada takaisin kattilaan. Lisää joukkoon herne-sipuliseos, loppu sitruunamehu, sitruunan kuori, mascarpone ja parmesaani. Sekoita hyvin ja tarjoile heti.

Teksti ja kuvat: Eeva Kolu
Copyright © 2017 2017. All rights reserved.
Proudly powered by 2017. Theme 2017 made by FitWP.