Järkkää rento lettubrunssi

Uusi Muusa toimitus

Yhteistyössä Arla

Blinikausi lähestyy, mutta Uuden Muusan Suomi-viikon kunniaksi järjestämme kotoisamman version blinijuhlista: perinteiset lettukestit! Niille ovat lapsetkin tervetulleita, eikä kenenkään tarvitse pelätä seuraavana aamuna snapsipäänsärkyä.

No ihan perinteiset lettukestit nämä eivät olleet, sillä kehittelin hieman uudenlaisia versioita perinteisistä lätyistä ja niiden täytteistä. Saisko olla lehtikaalilettuja savulohella tai sitruuna-vaniljalettuja sitruunamascarponemoussella?

lettukestit-5-of-13

lettukestit-9-of-13

Lettukestit ovat loistava vaihtoehto myös brunssille. Kaverit koolle ja vuorotellen paistinpannun kahvan varteen – kuten kaikki tietävät, lätty on parhaillaan suoraan pannulta. Kuten brunssilla muutenkin, lettubrunssillakin on hyvä olla sekä suolaisia että makeita vaihtoehtoja.

Vaikka lettukestien luonteeseen kuuluu melukylämäinen rentous (lapset ja koirat, tervetuloa!), kannattaa muistaa pari perusasiaa, jotta lopputulos onnistuu:

Tee taikina hyvissä ajoin etukäteen, sillä taikinan on hyvä turvota ainakin puolesta tunnista tuntiin. Etenkin tattarijauhoja sisältävän taikinan kannattaa antaa turvota parikin tuntia.

Tee taikina täysmaitoon a.k.a. punaiseen maitoon.

Paista lätyt valurautapannulla. Lämmön säätely vaatii pari harjoituskierrosta, sillä valurautapannu ei reagoi levyllä tapahtuviin muutoksiin yhtä nopeasti kuin teflon-pannu, mutta lopputulos on muutaman kärähtäneen satsin arvoinen.

Paista lätyt oikeassa voissa. Hyvänen aika nyt.

Eka lätty epäonnistuu aina. Joskus se tokakin. Joten älä ressaa. (Sitä paitsi yleensä epäonnistunutkin maistuu silti aika hyvältä, kun sen rääpii lautaselta paistamisen lomassa.)

lettukestit-13-of-13

lettukestit-10-of-13

Kaikki tämän lettubrunssin ohjeet perustuvat ihan perinteiseen lettutaikinaan, jota olen tuunaillut hieman jokaista reseptiä varten. Taikinan pohjana on Arlan vanhan ajan luomutäysmaito. Ilman täysmaitoa en lähtisi tekemään lettutaikinaa, mutta en myöskään caffè lattea, kaakaota tai joulupöydän riisipuuroa.

Täysmaidosta tulee korkeamman rasvapitoisuutensa vuoksi paitsi parempi maku, myös pehmeämpi ja täyteläisempi koostumus kaikenlaisiin ruokiin ja juomiin.

lettukestit-3-of-13

Arlan vanhanajan luomutäysmaito on jotakuinkin niin lähellä lehmän tissistä tullutta maitoa kuin marketin hyllyllä myytävä maito voi olla: se pastöroidaan, mutta toisin kuin valtaosa maidosta, sitä ei homogenoida. Homogenointi tarkoittaa maidon rasvan pilkkomista pienemmäksi mekaanisesti. Koska luomumaidolle tätä ei tehdä, kannattaa purkkia ravistaa ennen käyttöä.

Vaikka homogenointi ei vaikuta maidon ravintoarvoihin, moni (käsitellystä) maidosta vatsavaivoja saava kertoo, että nimenomaan homogenoimaton täysmaito sopii heille paremmin. Lienee kokeilemisen arvoinen ajatus.

Mutta – sitten niihin resepteihin!

lettukestit-4-of-13Tattarilätyt ranskalaiseen tyyliin

taikina:

5 dl täysmaitoa
1,5 dl vehnäjauhoa
2 dl tattarijauhoa
2 munaa
2 rkl voisulaa
1 tl suolaa

täytteet:
kananmunia
hyvälaatuista keittokinkkua (voi jättää pois)
vahvaa juustoraastetta (esim. gruyere, cheddar)

paistamiseen voita

Sekoita taikinan ainekset ja vispaa tasaiseksi vispilällä. Anna turvota mielellään ainakin pari tuntia. Tarkista koostumus ennen paistamista – lisää tarvittaessa hieman vehnäjauhoa tai vettä.

Paista tattariletut voissa ja pinoa lautaselle. Laita sitten pannulle voita, lettu ja riko letun päälle kananmuna. Levitä valkuainen lastalla ohueksi. Asettele päälle kinkkua ja ripottele juustoraaste. Paista melko miedolla lämmöllä, kunnes valkuainen on hyytynyt. Keltuainen saa jäädä juoksevaksi. Käännä lätyn reunat niin, että saat letusta neliön muotoisen paketin. Tarjoile heti.

lettukestit-2-of-13

Lehtikaaliletut savulohitäytteellä

3 lehtikaalin lehteä (silputtuna n. 4 dl)
5 dl täysmaitoa
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl voisulaa
1 tl suolaa
mustapippuria

täyte:
kylmäsavulohta siivuina
crème fraîchea
ruohosipulia
sitruunaa

paistamiseen voita

Silppua lehtikaali ihan pieneksi. Sekoita täytteen ainekset ja sekoita tasaiseksi vispilällä. Anna taikinan turvota puolesta tunnista tuntiin. Tarkista taikinan paksuus ennen paistamista.

Paista letut voissa. Tarjoile kylmäsavulohen, crème fraîchen ja ruohosipulisilpun kera. Purista ennen syömistä päälle hieman sitruunamehua.

lettukestit-1-of-13

Sitruuna-vaniljaletut ja sitruuna-mascarponemousse

taikina:

5 dl täysmaitoa
3 dl vehnäjauhoja
2 munaa
1/4 tl suolaa
2 rkl sokeria
1 sitruunan kuori raastettuna
1/2 tl kardemummaa
1/2 tl aitovaniljajauhetta tai siemeniä vaniljatangosta
2 rkl voisulaa

täyte:

1 prk (250 g) mascarponea
1 sitruunan mehu ja kuori
n. 1 dl tomusokeria

tarjoiluun marjoja

paistamiseen voita

Sekoita täytteen ainekset ja sekoita vispilällä tasaiseksi. Anna taikinan tekeytyä puolesta tunnista tuntiin.

Sekoita täytteen ainekset tasaiseksi haarukalla. Voit testata tomusokerin määrää sen mukaan, miten makeaa ja/tai paksua haluat moussesta.

Paista lätyt voissa. Tarjoile mascarponemoussen ja marjojen kera.

Teksti: Eeva Kolu
Kuvat: Mikko Rasila
Copyright © 2018 2018. All rights reserved.
Proudly powered by 2018. Theme 2018 made by FitWP.