Ne paremmat evässalaatit

Eeva Kolu

Yhteistyössä GoGreen ja Asennemedia

Tähänastisessa elämässäsi olet epäilemättä ehtinyt lukea jutun jos toisenkin säästämisestä. Niissä kaikissa sanotaan: pakkaa eväät.

Hyvä idea, teoriassa. Käytännössä eväitä on parin päivän jälkeen vaikea keksiä ja sitä tulee sitten lusikoitua jotain samaa mautonta pupellusta surullisesta pakasterasiasta päivästä toiseen. (Tai pahempaa – viikon jälkeen eväiden pakkaaminen unohtuu ja yhtäkkiä sitä on taas Alepan paistopisteen armoilla. Voin kertoa kokemuksesta: croissant-dieetti ei sitten kuitenkaan pidemmän päälle edistä hyvinvointia.)

Minun ruokafilosofiani on yksinkertainen: syöminen ei saisi ikinä olla ankeaa tai ilotonta. Ei edes eväiden syöminen. Hanki kaunis eväsrasia, pakkaa sinne pelkkää priimaa ja jos voit, valitse tarkkaan missä ja kenen seurassa vietät paussisi.

gogre8

Tässä vietän klassista Women laughing alone with salad -hetkeä, mutta mieluiten syön evääni hyvässä seurassa

Kehittelin pari reseptiä nimenomaan eväsrasiat mielessä. Ne ovat terveellisiä ja täyttäviä, helppoja valmistaa, sopivat syötäväksi ilman lämmittämistä ja toivottavasti tarjoavat vähän vaihtelua siihen, mitä boksistasi yleensä löytyy.

Molemmat salaatit ovat gluteenittomia ja vegaanisia, mutta eivät mauttomia – toisesta löytyy Meksikon meininkiä, toinen nojailee makumaailmaltaan Marokon suuntaan.

Jos olette seurailleet ruokajuttujani pidempään, tiedätte että vannon papujen ja linssien nimeen – miten iisiä, miten edullista! Näiden salaattien pohjana käytin GoGreenin papujen lisäksi täyttäviä gluteenittomia viljoja (joista kumpikaan ei toki oikeasti ole vilja), jotta evästauon jälkeen ei varmasti jää nälkä.

gogre1

Kvinoa on varmasti monille jo tuttu juttu, mutta oletko kokeillut kokonaisia tattarinjyviä? (Sikäli hassua, koska tattariahan on itänaapurissamme syöty iät ja ajat.) Tattari on hyvä vaihtoehto kvinoalle, riisille tai couscousille – se on gluteeniton ja sisältää kivasti proteiinia ja kuitua. Maku on hieman pähkinäinen ja mukavasti maanläheinen – sopii mainiosti talveen!

Itselläni oli jostain syystä ollut käsitys, että tattarin valmistaminen olisi vaivalloista ja hidasta, ja siksi en ole aiemmin käyttänyt sitä. Nyt päätin haastaa itseni ja tulipa taas opittua jotain uutta! Prosessi on itse asiassa naurettavan simppeli: jyvät huuhdotaan kuumassa ja kylmässä vedessä ja sen jälkeen keitetään 10 minuuttia.

gogre3
Kummastakin ohjeesta tulee riittävästi salaattia parin päivän eväiksi. Salaatit säilyvät hyvin jääkaapissa juuri tuon pari päivää. Kumpikin toimii hyvin myös brunssilla!

Antoisia eväshetkiä ja vähäsen vihreämpää arkea sen harmaan sijaan, ystävät!

gogre2

Meksikolaistyylinen mustapapu-kvinoasalaatti

1 dl kvinoaa (GoGreen)
1 tlk mustapapuja (GoGreen)
1 iso kypsä avokado
iso kourallinen kirsikkatomaatteja
nippu tuoretta korianteria

kastike:
1 tai 2 limen mehu
2-3 rkl oliiviöljyå
1 tl juustokuminaa
hyppysellinen cayennepippuria
suolaa
mustapippuria

Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan. Pöyhi valmista kvinoaa haarukalla ja anna jäähtyå huoneenlämpöiseksi.

Valuta ja huuhtele mustapavut. Leikkaa avokado paloiksi ja halkaise kirsikkatomaatit kahtia. Silppua korianteri. Sekoita pavut, avokado, kirsikkatomaatti ja korianteri kvinoan kanssa.

Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Maista ja lisää halutessasi joko limemehua tai öljyä. Sekoita salaatin joukkoon.

gogre5

Marokkolaisittain maustettu tattarisalaatti paahdetuilla vihanneksilla

1 dl tattaria (GoGreen)
2 isoa porkkanaa
1 punasipuli
oliiviöljyä
1 tlk kikherneitä (GoGreen)
6 kuivattua aprikoosia
pari isoa kourallista pinaattia tai baby leaf -salaattisekoitusta

kastike:
1 appelsiinin mehu
1 rkl tahinia (eli seesaminsiementahnaa)
2-3 rkl oliiviöljyä
1/2 rkl juustokuminaa
ripaus kanelia
suolaa
mustapippuria

Keitä tattari paketin ohjeen mukaisesti.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori ja viipaloi porkkana ja punasipuli. Laita uunipellille tai paistonkestävään vuokaan. Lorauta päälle reilusti oliiviöljyä ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Paahda vihanneksia uunissa n. 20 minuuttia, kääntele lastalla paistamisen puolivälissä.

Anna tattarin ja vihannesten jäähtyä huoneenlämpöisiksi. Valuta ja huuhtele kikherneet. Leikkaa aprikoosit pieniksi paloiksi. Sekoita keskenään tattari, paahdetut porkkanat ja punasipuli, kikherneet, aprikoosi ja pinaatti.

Valmista kastike sekoittamalla kaikki aineet keskenään. Maistele ja lisää tarvittaessa mausteita, öljyä tai tahinia. Sekoita salaatin joukkoon.

gogre4

Kuvien eväsboksit: bambulaatikko matkamuisto Japanista, lasinen muovikannella Stockmannilta.

Teksti: Eeva Kolu
Kuvat: Eeva Kolu & Jenna Kämäräinen
Copyright © 2017 2017. All rights reserved.
Proudly powered by 2017. Theme 2017 made by FitWP.