Nyt ryystetään: helppo ramen-soppa

Uusi Muusa toimitus

Kun mietin Tokiota, ensimmäiseksi minulle tulee mieleen Shibuyan kuuluisa risteys. (Se on valtava, mutta tuntuu livenä paljon helpommin lähestyttävältä kuin miltä näyttää kuvissa. Kuten itse asiassa koko Tokiokin.) Heti toisena mieleeni tulee ramen.

Olin syönyt toki ramenia ennenkin, mutta Tokiossa opin rakastamaan sitä. Kaupunki on täynnä ramen-paikkoja ja useimmat niistä ovat auki melkein vuorokauden ympäri. Niissä näkee sekä kotimatkalla olevia pukumiehiä (jotka toisinaan nukahtavat tiskille annostaan odotellessaan), teiniporukoita että humalaisia seurueita yöpalalla.

Useimmissa ramen-paikoissa istutaan tiskillä rivissä, ryystetään kulho äkkiä kitaan ja häippästään hätäseen, sillä ovella on todennäköisesti jo kymmenen uuden asiakkaan jono odottamassa paikkaansa tiskillä. Monissa paikoissa tehokkuus on maksimoitu niin, että oma annos tilataan ja maksetaan jo ovella olevaan automaattiin.

Mutta siinä missä ramenin nauttiminen on nopea prosessi, sen tekeminen ei ole. Koko ramenin pointti on liemi, jota parhaissa paikoissa keitellään tuntikausia ja sen tekemiseen käytetään siansorkkia, kananluita ja mitä lie jännittävää. No arvaatte varmaan, että tällaisen mutkat suoriksi -kokin pirtaan sellainen touhu ei käy, joten olen jo pitkään miettinyt, voisiko ramen-sopasta tehdä kotona jotain arkista pikaversiota.

Ramen-soppa koostuu ramen-nuudeleista, liemestä ja täytteistä – yleensä possusta tai tofusta, keitetystä kananmunasta, erinäisistä vihanneksista ja viipaleesta nori-merilevää. Se on kaunis annos, jonka syöminen on hauskaa – ja lohdullista esimerkiksi sateisena päivänä.

Tokiolaiset ramen-gurut pyörtyisivät tämän reseptin nähdessään, mutta hätäiselle arkikokille se kelpaa. Liemi valmistuu 5 minuutissa, sitä varten ei tarvitse hankkia ainoatakaan ruhon osaa ja se valmistuu marketin raaka-aineista. Lientä voi valmistaa kerralla isomman satsin ja pakastaa osan, jolloin voit vain kiehauttaa liemen seuraavalla kerralla, kun mielesi halajaa kulhollista nuudeleita.

Söin Tokiossa yhden ramen-annoksen, joka oli ylitse muiden. Kun kysyin sopan salaisuutta, se oli kuulemma liemeen lisätty yuzu. Yuzu on japanilainen sitrushedelmä, jota ei yllättäen löytynyt meidän Alepasta. Lorautin siis lopuksi sekaan vähän sitruunamehua.

Kuvissa olevat keittokulhot ovat Iittalan uutta Teema Tiimi -sarjaa (siitä lisää huomenna). Ramen kuuluu syödä tulikuumana, joten kulhoihin kuuluva kansi on näppärä. Se pitää sopan kuumana, jos ruokaseura antaa odottaa itseään (lue: kuvaa annostaan kännykällä – mihin tämä ruoka kieltämättä houkuttelee, on se sen verran veikeän näköinen).

Ramen syödään puikoilla ja lusikalla: puikoilla nuudelit ja muut täytteet, lusikalla liemi. Tämän ruuan kohdalla voit unohtaa, mitä äiti opetti – ryystäminen kuuluu asiaan!

Helppo ramen-soppa

2 annosta

1 kananmuna

200 g tofua, possua tai kanaa
paistamiseen öljyä
loraus soijakastiketta

100 g ramen-nuudeleita (kihara vehnänuudeli)

kourallinen tuoretta pinaattia
1 dl säilykemaissia
kevätsipulia tai ruohosipulia

liemi:
1 valkosipulinkynsi
1 peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
5 dl kanalientä
1-2 rkl soijakastiketta
1 tl worcestershire-kastiketta
1-2 tl sokeria
hyppysellinen chiliä
hyppysellinen kanelia
1 tähtianis
2 kokonaista neilikkaa
1/2 tl fenkolinsiemeniä
loraus sitruunamehua

Keitä kananmuna kovaksi, 8-10 minuuttia.
Leikkaa possu, kana tai tofu viipaleiksi ja paista öljyssä paistinpannulla. Mausta soijakastikkeella. Jätä odottamaan.
Keitä nuudelit paketin ohjeen mukaan ja valuta.

Valmista liemi: kuori ja halkaise valkosipulinkynsi. Leikkaa inkivääri siivuiksi. Lisää kasariin kaikki liemen ainekset paitsi sitruunamehu ja kiehauta. Anna porista 5 minuuttia ja siivilöi. Soijan ja sokerin määrää kannattaa testailla, sillä liemen suolaisuus riippuu siitä, mitä kanalientä ja soijakastiketta käytät. Huomaa, että ramen-liemi saa kuitenkin olla melko suolainen! Lorauta lopuksi joukkoon sitruunamehu.

Lisää keittokulhojen pohjalle nuudelit ja kaada liemi päälle. Lisää kumpaankin kulhoon puolikas keitetty kananmuna, possu/kana/tofu, maissi ja pinaatti. Viimeistele silputulla kevätsipulilla tai ruohosipulilla.

Teksti ja kuvat: Eeva Kolu

Iittalan kulhot saatu osana vuosiyhteistyötä.

 

Copyright © 2017 2017. All rights reserved.
Proudly powered by 2017. Theme 2017 made by FitWP.