Paras tapa aloittaa aamu

Eeva Kolu

Yhteistyö Den Lille Nøttefabrikken

Jos olet koskaan seurannut yhtään bisnesjulkaisua – tai ehkä henkisen kasvun tai hyvinvoinnin julkaisua – olet epäilemättä törmännyt ajatukseen, että jokaisen menestyvän ihmisen takana on huippuunsa hiottu aamurutiini.

Steve Jobs katsoi joka aamu peiliin ja kysyi “jos tämä olisi elämäni viimeinen päivä, tekisinkö sitä mitä olen tänään aikeissa tehdä?” Anna Wintour puolestaan herää kuulemma joka aamu kello 5.45 ja pelaa tunnin tennismatsin. Tony Robbins pulahtaa suoraan sängystä jääaltaaseen.

2010-luvulla hyvinvointigurujen aamurutiini näyttää yleensä jotakuinkin tältä: sitruunavettä, meditaatio, vihermehu ja ravitseva aamupala, joogaa tai kävely, päivän tavoitteiden kirjaaminen ylös. Ideaalielämässä minunkin timanttinen aamurutiinini menisi edes joskus noin.

Todellisuudessa minulla on 9-viikkoinen koiranpentu ja yleensä aamurutiinini koostuu siitä, että noustessani heti ensimmäisenä alan luuttuamaan pissaa lattialta, minkä jälkeen hytisen kylmässä aamuilmassa yöpaita päällä ja hoen “tee kakka, teepä kakka” sillä välin kun joku puree nilkkaani neulanterävillä hampailla.
Aamurutiinini on typistynyt siihen, msitä en luopuisi edes katastrofin uhatessa: hyvä aamupala, lehti ja iso muki kahvia.  (Tämä jääköön meidän väliseksemme, mutta viime aikoina useimpina aamuina en muista/ehdi pestä edes naamaa tai harjata hiuksia.)

Aamussa minulle on tärkeää paperinen lehti tai kirja. Yritän viimeiseen asti välttää sitä, että selailisin puhelinta heti aamusta. Jos aloittaa aamunsa tuhansille ärsykkeille alttiina, on vaikea pitää pää kirkkaana loppupäivän ajan.

Viimeiset puoli vuotta olen syönyt melkein jokaisena aamuna mysliä, jugurttia ja tuoreita marjoja. Sen jälkeen kun päätin, että minulla on aina varaa pensasmustikoihin, on jokainen aamuni ollut oikeastaan melkoista luksusta. Olen joka ilta fiiliksissä kun tiedän, että aamuhetkeni odottaa jo kahdeksan tunnin päässä. Täysrasvainen jugurtti ja kaura- ja pähkinäpitoinen granola tai mysli pitää nälän pitkään poissa.Valmiista mysleistä kelpuutan vain harvat, mutta olen tosi laiska tekemään itse granolaa itse uunissa. Viime aikoina olenkin keksinyt tehdä pikamysliä paistinpannulla – niin helppoa ja nopeaa, ja silti niin herkkua!

Tässä myslissä maistuu jo syksy – vaahterasiirapin, kanelin ja pekaanipähkinän yhdistelmä on minusta vastustamaton ja kuljettaa mieleni heti syksyn kirpakoihin aamuihin, ruskaretkiin ja villapaitoihin. Reseptin olen laatinut Den Lille Nøttefabrikkenille, jonka kanssa minulla on ilo tehdä töitä tänä syksynä. Vaikea nimi (norjalaiset!), mutta hyvät pähkinät. Tykkään tosi paljon DLN:n pähkinöistä, koska ne ovat isokokoisia ja meheviä ja yhtenä kappaleena – eivät pussin pohjalla sahajauhona kuten harmillisen usein edullisimmissa pusseissa.Mysli syntyy sen verran nopeasti ja vähällä vaivalla, että himon iskiessä pääset kaurahiutalepaketilta lusikoimaan alle puolessa tunnissa. Kerralla kannattaa toki tehdä isompi satsi, ja säilöä loppu odottamaan tulevia aamuja!

Suolaamaton Naturmix on tähän mysliin pomminvarma valinta, mutta jos rakastat suolaisen ja makean yhdistelmää, voi tähän käyttää myös suolattua Spesial-sekoitusta (joka sisältää makadamiapähkinöitä, lääääh, siinäpä luksusta aamuun!) Jos tykkäät kuivatuista hedelmistä myslissäsi, voit puolestaan käyttää sekä pähkinöitä että hedelmiä sisältävää Nøtti Frutti-sekoitusta.
Kannattaa muuten suunnata tänään Uuden Muusan Instagram-tilille (@uusimuusa.fi), koska käynnissä on kisa, jossa voit voittaa itsellesi roppakaupalla pähkinöitä syksyn aamuja ravitsemaan.

Mutta nyt, se resepti superhelpolle herkkumyslille, joka valmistuu paistinpannulla!

Nopea herkkumysli

(n. 6-7 dl)

1 pss (150 g) Den Lille Nøttefabrikkenin NaturMix-sekoitusta
4 dl kaurahiutaleita
1 dl kuivattuja kookoslastuja
4 rkl vaahterasiirappia tai hunajaa
1 tl kanelia

Kuumenna reilunkokoinen paistinpannu melko kuumaksi ja lisää kaikki aineet pannulle. Paista koko ajan sekoitellen, hunaja/siirappi alkaa pian muuttua tahmaiseksi. Jatka paistamista koko ajan sekoitellen, kunnes kaurahiutaleet ja pähkinät ovat kullanruskeita. (Tässä vaiheessa keittiösi pitäisi tuoksua taivaallisen ihanalta!) Levitä mysli leivinpaperin tai laakean astian päälle jäähtymään.

Pannumyslistä ei tule ihan yhtä rapeaa kuin uunigranolasta, vaan koostumus on ennemminkin toffeemaisen sitkeä. Nauti esimerkiksi turkkilaisen jugurtin ja tuoreiden marjojen ja hedelmien kera.

Jäähtyneen myslin voit säilöä lasipurkkiin tai minigrip-pussiin.

Copyright © 2017 2017. All rights reserved.
Proudly powered by 2017. Theme 2017 made by FitWP.