Suudelkaa minua

Jenna Kämäräinen

Kaupallinen yhteistyö Asennemedia ja Iittala

Elämäni sai sata uutta tasoa, kun ymmärsin arjen aistikkuuden. Sen, miten tärkeää on lillua päivittäin luonnonvalossa. Kuinka alastomalta ja luotettavalta hiottu lankkulattia tuntuu paljaiden jalkojen alla. Miten onnelliseksi tulen, kun saan käyttää huumaavan tuoksuista käsisaippuaa. Kuinka hypnoottisen hiljaista taloyhtiömme pihasaunassa on.

Joka ikinen päivä aistimme satoja, tuhansia, ehkä jopa miljoonia asioita. Osan niistä voimme valita, osaa emme. Sisustussuunnittelija ja aistikkuuden ylipapitar Ilse Crawford on sanonut, että koti on oma kulmauksemme maailmassa. Metroasemalla saattaa haista pissa ja työpaikkamme tunnelma on ehkä raiskattu loisteputkivalaisimilla. Mutta kotimme voimme suunnitella aistiemme ehdoilla.

Kotimme remontti on monta kuukautta myöhässä. Yksi syy siihen on se, että haluan tehdä vain hyviä valintoja. Haluan tunnustella ja haistella joka ikistä kotiini tulevaa asiaa.

Siksi meinasin saada slaagin, kun ovenkahvoja piti hiplata rautakaupassa muovipakkausten läpi. Eihän sellainen peli vetele! Ovenkahva on kodin kättely. Sen pitää olla juuri sopivan tukeva ja sileä.

Aterimet taas ovat kodin kielisuudelma. Siksi valitsimme sopivia haarukoita, veitsiä ja lusikoita puolikkaan sunnuntain verran.

Päätös oli hankala. Voisiko elämässä olla mitään intiimimpää kuin se, että laittaa jonkin asian suuhunsa? Jotkut sanovat, että aterimet saattavat jopa vaikuttaa ruuan makuun.

Ei, en silti maistellut kaupassa aterimia, vaikka mieli tekikin. Se sijaan pyörittelin niitä sormissani. Leikkasin niillä kuvitteellista pihviä, pyörittelin mielikuvituspastaa haarukan ympärille. Kokeilin niitä erilaisiin esillä oleviin kattauksiin.

Lopputulema oli selvä ja raatimme yksimielinen. Tulevat vuodet ja vuosikymmenet meillä syödään Iittalan Artik-aterimista.

Laura Partasen ja Arto Kankkusen suunnittelemat aterimet ovat elegantteja ja ajattomia. Ovaalinmuotoinen, sileä varsi pysyy hyvin kädessä. Haarukan piikkien viistous on viehättävä yksityiskohta.

Mikä tärkeintä: Artik-aterimet eivät ole turhan kikkailevia. En ymmärrä ravintoloita, jotka sekoilevat erikoisilla haarukoilla, lautasilla ja viinilaseilla. Mielestäni ruuan kuuluu yllättää ja olla aterioiden pääesiintyjä. Klassinen kattaus ei varasta showta, vaan ohjaa huomion sinne, minne se kuuluu.

Ylelliset aterimet tekevät muutakin kuin viimeistelevät kattauksen. Ne edistävät meditatiivista, läsnäolevaa syömistä. Kun kädessä on rakkaudella valittu haarukka tai lusikka, jokainen suupala on erityinen.

Iittalan Artik-aterimet on saatu osana vuosiyhteistyötä.

***
Tästä alkaa Uuden Muusan suuviikko, jonka aikana otamme huulipunan haltuun, valkaisemme hampaamme ja suutelemme intohimoisesti.

Teksti: Jenna Kämäräinen
 Kuva: Eeva Kolu
Copyright © 2018 2018. All rights reserved.
Proudly powered by 2018. Theme 2018 made by FitWP.