Vain yksi on tarpeen

Jenna Kämäräinen

Kaupallinen yhteistyö Paulig ja Asennemedia

Aurinko vilkaisee pimennysverhojen välistä. Silmät avautuvat saman tien. Yksikään solu ei kieltäydy heräämästä. Edes mielen epäluuloisin kulmaus ei hangoittele vastaan. Edessä on pelkkää paistetta. Täysi vapaus. 24 tuntia, muttei edes yhtä velvollisuutta.

Varpaat viileällä kivilattialla. Päälle painoton mekko. Alle bikinien alaosa. Painava ulko-ovi. Jonka takana lisää valoa. Kuuma penkki, johon pakarat sulavat. Aurinko silittää otsaa, ei polta vielä. Silmät painuvat kiinni. Syvä hengitys. Mielihyvän väreet.

“Kulta, eiköhän keitetä kahvit.”

Aamukahvi on ainoa arkiruutini, joka on tarpeen lomallakin. Jotkut kriitikot väittävät, että kahvi on tarpeeton stimulantti. Että jos sitä juo liikaa, kehon lisäksi mieli tärisee stressistä. Minä näen asian toisin. Minun keholleni ja mielelleni kahvinjuonti on meditointia.

Varsinkin lomalla kahvin valmistaminen tuntuu samalta kuin kylpyveden laskeminen. Sen voisi antaa tapahtua itsekseen, mutta en halua tehdä sitä niin. Haluan olla läsnä, alusta loppuun. Nähdä jokaisen nautinnollisen tipan, joka on pantu liikkumaan minua varten.

Ja sitten sukeltaa sisään. Antaa kielen maistaa. Mielen seisahtaa. Kuuman nesteen lipua vatsaan ja aivoihin asti. Parhaimmillaan maku on niin vahva, että kieli ja mieli pysähtyvät väkisinkin sen äärelle.

Mutta oikeastaan maullakaan ei ole väliä. Kahvin juominen on siinäkin mielessä kuin meditaatioharjoitus: siinä ei voi onnistua tai epäonnistua. Ei silloinkaan, kun aikaa on vain minuutti. Se yhdenkin minuutin käyttäminen kertoo suuresta rakkaudesta, arvostuksesta itseään ja maailman hyviä asioita kohtaan.

“Olipa pahaa kahvia”, on lause, jonka kuulee suomalaisen suusta säännöllisesti. Iloitsen joka kerta sen kuullessani. Minulle se on merkki siitä, että sellainenkin tyyppi, joka naureskelee joogalle ja muille henkisen kasvun asioille, on ohi mennen tullut kahvimeditoineeksi. Pysähtynyt, aistinut, elänyt hetkessä.

Arjessa aamukahvi saattaa olla päivän ainoa havahtunut hetki. Lomamatkalla se on vasta alkuverryttelyä, lämmittelyä aamuna, jona valmistautuu aistimaan kokonaisen maailman ensimmäistä kertaa.

Pauligin Kaupunkikahvit Café Parisien, Café New York ja Café Havana saavat inspiraationsa kahvikulttuureista ympäri maailman. Kaupunkikahvien tummapaahtoiset maut vievät mukanaan pitkiin ja leppoisiin ranskalaisiin aamuhetkiin, suurkaupungin jatkuvaan sykkeeseen ja ystävien kanssa pitkälle iltapäivään vietettyihin brunsseihin päättyen lopulta tropiikin iltaan, jossa kuuman päivän päätteeksi nautittu espresso päättää täydellisen aterian. Anna makujen viedä mukanaan!

Inspiraatio maailmalta, paahto Pauligilta. Tutustu Kaupunkikahvien tarinaan, katso parhaat vinkit ja osallistu kisaan, jossa on pääpalkintona matka Havannaan.

Teksti: Jenna Kämäräinen
Kuvat: Eeva Kolu ja Paulig
Copyright © 2018 2018. All rights reserved.
Proudly powered by 2018. Theme 2018 made by FitWP.