Villiä lihaa

Eeva Kolu

Olen ollut monta vuotta melkein-kasvissyöjä. Syön lihaa ravintolassa tai silloin kun sitä tarjotaan, mutta kotiin en osta sitä juuri koskaan.

Tänä talvena kehoni on kuitenkin alkanut ilmoitella tarvitsevansa silloin tällöin lihaa, ja nimenomaan punaista. Tarve ilmaantuu 3-4 viikon välein ja näyttäytyy himona, unina pihveistä ja nälkänä, joka ei sammu vaikka kauhon suuhuni kvinoaa ja papuja kaksin käsin. Pienen kipuilun jälkeen olen hyväksynyt sen, että ihmisten kehot ovat erilaisia. Vaikka joku on elämänsä kunnossa täydellä vegaaniruokavaliolla, minä näemmä en.

Tehotuotetun lihan ostamiseen en enää pysty, mutta pienen tutkimustyön jälkeen löysin pientuottajien luomupiirin, josta saa myös riistaa. (Paikallisia toimijoita löytää esim. googlettamalla kaupungin nimen ja REKO-jako, luomupiiri, ruokapiiri jne.) Olin jaossa viime viikolla ja sain paitsi kaksi kassillista huippuhyvää safkaa, tykkäsin myös tunnelmasta. Tuli mieleen ranskalaiset ruokatorit. Ihmiset jonottivat poroa ja kananmunia, vieraat juttelivat toisilleen. Hiplasin eettisesti tuotettuja lampaantaljoja (ensi kerralla varaan niitä varten rahaa mukaan) ja ostin elämäni parhaat kaurahiutaleet – että voikin puuro maistua hyvältä! Sain kaupanpäälliseksi leseitä, koska ylimyllärillä oli synttärit.

Pakkasessani on nyt hirveä ja poroa suoraan Nuorgamista (poromies itse oli ajanut pakulla etelään). Riista on tietenkin kalliimpaa kuin marketin possu, mutta kun lihaa syö harvoin, ei ruokalasku siitä juuri kasva. Sitä paitsi villinä elänyt ja oikeaa ravintoa syönyt riista on takuulla myös keholle ravitsevampaa, joten lihaa ei tarvitse siitäkään syystä syödä kovin usein.

Eilen keitin ison padan hirviraguuta. Pakastin puolet ja toisen puolen syön pitkin tätä viikkoa. Tällä helpolla ohjeella onnistuu jokainen, vaikka ei olisi koskaan ennen kokannut riistaa. Täydellistä, ravitsevaa ruokaa näille pakkasille.

Jos lähelläsi ei toimi ruokapiiriä, hirveä ja muuta riistaa kannattaa kysellä myös kauppahalleista ja joskus sitä löytää myös isojen markettien pakastealtaista.

Hirviraguu

(4-6 annosta)

500 g hirven jauhelihaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 sellerinvarsi
2 porkkanaa
oliiviöljyä
1.tölkki kuorittuja kokonaisia tomaatteja (säilyke)
1 dl punaviiniä
(tarvittaessa vettä)
1/2 tl kuivattua timjamia
1/2 tl kuivattua rosmariinia
1/2 tl kuivattua rakuunaa
suolaa
mustapippuria
tuoretta persiljaa

tarjoiluun: pastaa

Kuori sipuli, valkosipuli ja porkkana. Hienonna vihannekset pieniksi paloiksi. Kuumenna kattilassa tai padassa reilu loraus oliiviöljyä ja kuullota vihannekset. Lisää hirvenjauheliha ja ruskista .Lisää tomaatit, punaviini, kuivatut yrtit, suola ja pippuri. Anna kiehahtaa ja säädä sen jälkeen levy pienelle. Anna kastikkeen porista vähintään 30-60 minuuttia, halutessasi voit hauduttaa pidempäänkin. Tarvittaessa voit lisätä hieman vettä kastikkeen poristessa. Ennen tarjoilua sekoita joukkoon tuore silputtu persilja.

Tarjoile keitetyn pastan kanssa. (Käytin nyt fusillia, mutta perinteisesti raguu tarjoillaan rigatonin tai isokokoisen pennen kanssa, jolloin pastan koloset täyttyvät kastikkeella. Nam…)

Copyright © 2018 2018. All rights reserved.
Proudly powered by 2018. Theme 2018 made by FitWP.