Sofian (tyyli)maailma

Uusi Muusa toimitus

Rakastamme Sofia Coppolaa, koska hänen elokuvissaan naiset – ja tytöt! – saavat äänen. Hän on tyylilleen uskollinen ja onnistuu aina luomaan elokuviinsa omanlaisensa maailman – jos tarina ei aina menekään maaliin, ainakin elokuvien tunnelma kuvineen, musiikkeineen, lavastuksineen ja puvustuksineen on aina napakymppi. Ja niin – rakastamme myös Sofian henkilökohtaista tyyliä, joka on klassinen mutta freesi, ja siksi vuodesta toiseen inspiroiva.

Sofia on haastatteluissa kertonut näkevänsä muodin kielenä, joka kertoo kantajansa persoonasta. Toisaalta hän on itsekin myöntänyt usein pukeutuvansa eräänlaiseen univormuun, sillä helpottaahan se arkea. Muotifanaatikko-Sofiallekin pukeutumisen täytyy siis olla vaivatonta, mutta tulemme tuskin koskaan näkemään häntä homssuisena.  Ohjaaja on nimittäin kertonut ihailevansa klassisten pariisitarten tyyliä, joka on aina rento ja samalla très chic.

Sofian vapaa-ajan univormu (ks. ylläoleva kuva) koostuu pääasiassa miesten kauluspaidasta ja Acnen farkuista, minkä lisäksi Coppola suosii tummansinistä, no, kaikessa. Nilkat jäävät usein paljaiksi, mikä keventää kokonaisilmettä.  Asusteet ovat yksinkertaisen tyylikkäät ja usein nahkaa. Vapaalla Coppola turvautuu usein puuvillaan, eli asuupa hänessäkin pieni mukavuuden orja. Coppola on todellinen klassikoiden puolestapuhuja, sillä vuosi toisensa perään hän kiskaisee päälleen kauluspaidan ja pukuhousut näyttämättä kuitenkaan koskaan tylsältä. Sofia on vuosien varrella löytänyt ne pienet jutut, jotka tekevät tyylistä hänen omansa; laadukkaat materiaalit, yksinkertaiset leikkaukset ja tyttömäiset yksityiskohdat.

Coppolan bisnestyylissä jyllää pitkälti sama meininki hieman räätälöidymmällä istuvuudella.  Ohjaaja on tunnetusti tehnyt yhteistyötä ystävänsä Marc Jacobsin kanssa jo vuosia, minkä tulos Louis Vuittonin SC Bag syntyi Coppolan halusta suunnitella käytännöllinen ja hyvännäköinen laukku, jollaista hän ja hänen ystävänsä haluaisivat käyttää. Jos ei lompakosta juuri nyt löydy kolmea tonnia, voit kenties harkita esimerkiksi Aldon kauniin viininpunaista laukkua.Coppola ilmaantuu punaiselle matolle usein hyvin yksinkertaisissa, tyttömäisissä mekoissa ja nilkkaremmikorkkareissa. Nainen ei pelkää printtejä, mutta tuntuu oppineen miten printtejä käytetään niin, että ne eivät syö kantajaansa elävältä. Virkistävältä tuntuu erityisesti se, ettei Coppola tunne tarvetta paljastaa ylenpalttisesti ihoa, vaan luottaa tyylitajuunsa ja jättää paljon mielikuvituksen varaan.

Jos kaipaat syksyysi ajatonta tyyli-inspiraatiota, suosittelemme aloittamaan tästä Ellen tribuutista Sofia-stailille, ja sen jälkeen kaivelemaan Pinterestin Coppola-arkistoja. (Varaa siihen yksi aamupäivä – pelkästään tämän naisen tyylistä saa kerättyä kokonaisen taulullisen täydellisiä asuja.)Jos taas mielesi halajaa hyvää tarinaa ja visuaalista herkkua, suuntaa lähimpään leffateatteriin tsekkaamaan Coppolan uusin elokuva Lumotut (Beguiled). Elokuvassa tyttöjen sisäoppilaitokseen ilmestyy Yhdysvaltain sisällissodassa haavoittunut vihollisleirin sotilas, joka aiheuttaa jännitteitä, mustasukkaisuutta ja kilvoittelua koulun eristäytynyttä elämää viettäneiden naisten keskuudessa.

Teksti ja kollaasit: Uusi Muusa toimitus
Kuvat: Valmistajat sekä elokuvasta Lumotut (2017)
Copyright © 2018 2018. All rights reserved.
Proudly powered by 2018. Theme 2018 made by FitWP.