Viikon muruset 3/18

Eeva Kolu

HUIPPUINSPIROIVAA LUKEMISTA: Myönnän auliisti olleeni ennakkoluuloinen – ja väärässä. Olen luullut amerikkalaisen sijoittaja-kirjailija-bloggaaja-podcast-juontaja Tim Ferrissin (tunnetaan erityisesti kirjastaan 4 tunnin työviikko) sekä hänen seuraajiensa olevan testosteroninkatkuisia dudebro-tyyppejä, joita kiinnostaa vain jokaisen elintoimintonsa mittaaminen ja OPTIMAALINEN SUORITUS kaikessa. Ja sitä Ferriss toki vähän onkin, mutta onneksi myös paljon muutakin. Hänen äskettäin suomeksi ilmestynyt kirjansa Titaanien työkalut on nimittäin fantastinen.

Ärjy kansi ja ensimmäiset luvut vahvistivat käsitystäni – himotreenijuttuja, rasvanpolttoa, kehon jäädyttämistä, apua – mutta onneksi maltoin selata hieman eteenpäin. Kirjaan on koottu vuosien saatossa Ferrissin podcastissa vierailleiden ihmisten ajatuksia, neuvoja ja viisautta vähän kaikesta. Joukko on suuri ja sekalainen – yritysjohtajia, filosofeja, kirjailijoita, urheilijoita, tutkijoita, meditaatio-opettajia, Hollywood-tähtiä… Kirja kannustaa sekä pohdiskelemaan että toimimaan. Se on täynnä suuria kysymyksiä ja toisaalta helppoja, nerokkaita käytännön ideoita, joita voi alkaa soveltamaan omaan arkeensa vaikka heti.

Kirjassa mielenkiintoista on myös Ferrissin tapa vetää yhtäläisyyksiä eri ihmisten välille sekä tehdä koonteja näiden esille nostamista aiheista kertoen samalla omista kokemuksistaan. Sydämeni sulatti erityisesti se, kuinka painokkaasti Ferriss muistuttaa, että “menestyjät” kuten hän itse ovat ihan tavallisia ihmisiä, jotka kärsivät laiskoista päivistä, ujoudesta, neurooseista ja mielenterveysongelmista. Yllätyin ja ilahduin myös siitä, miten humaani ja moderni kirjan käsitys menestyksestä on – tämä kirja ei haiskahda tippaakaan vanhanaikaiselta ylisuorittamisen ja työnarkomanian ihailulta. Ferrissin haastateltavat ovat viisaita, hauskoja, omituisia ja ennen kaikkea kiinnostavia. Kirja pisti miettimään sitä, kuinka paljon järjettömän mielenkiintoisia ihmisiä maailma onkaan täynnä ja miten valtavan tärkeää on kuuntelemisen taito. Oli myös kiinnostavaa huomata, millaiset rutiinit tai ajattelutavat yhdistävät näitä varsin erilaisia ihmisiä.

Uskon, että tulen palaamaan tähän kirjaan uudestaan ja uudestaan. Titaanien työkalut on juuri sellainen kirja, jossa eri kohdat puhuttelevat eri aikoina riippuen siitä missä tilanteessa itse on.

PAIKKA KASVONAAMIOLLE (JA VIINILASILLE): Kun tiesin lähteväni edellisestä asunnostani, minulla oli tulevalle kodilleni kaksi kriteeriä, joista en suostunut joustamaan: uudessa kodissani olisi oltava tilaa pitkälle ruokapöydälle ja kylpyammeelle. Olen unelmoinut molemmista yli 10 vuotta. Onneksi pidin kiinni kriteereistäni, sillä molemmat ovat osoittautuneet juuri niin upeiksi kuin kuvittelinkin. Vaikka päivä olisi ollut kuinka ankea, kun sen päättää kylpyyn, pisteet nousevat aina.

Viime viikolla hankin ammeeseeni hyllyn, jonka ansiosta postimerkinkokoinen kotispani on noussut seuraavalle tasolle. (Jos en ole spa-tuulella, on hylly aika näppärä myös kirjan ja viinilasin laskutasona.) Hyllyjä myy ainakin Clas Ohlson, mutta näppärä nikkaroisi varmasti kauniimman itse mistä tahansa tarpeeksi isosta puunpalasta.

 

JA LOPUKSI, PIENIÄ MUUTOKSIA MUUSASSA…. Vuosi 2018 on tuonut mukanaan muutoksia myös Uuteen Muusaan. Jatkossa luotsaan laivaa yksin, sillä Jenna on siirtynyt vakkaristi muiden töiden pariin. Emmi-Liia jatkaa Uuden Muusan toimittajana ja kirjoittaa jatkossakin juttuja saitille säännöllisesti.

Olette kenties panneet merkille, että myös postaustahtimme on muuttunut verkkaisemmaksi ja olemme toistaiseksi luopuneet viikkoteemoista. Sille on syy: haluamme jatkossa kirjoittaa vain juttuja, joista olemme aidosti innoissamme ja aiheista, joista meillä sillä hetkellä on oikeasti sanottavaa. Sekä meillä että teillä lukijoilla on jo varmasti valmiiksi elämässänne ihan riittämiin informaatiotulvaa. Emme halua olla taas yksi hälyääni, joka heiluu näkökentässänne vaatimassa huomiotanne. Olemme mieluummin se ystävä, jonka kanssa istuudutte pari kertaa viikossa kunnon juttutuokiolle, ihan kaikessa rauhassa.

Vuoden 2018 teema alkaa hiljalleen muotoutua: hyvästele häly, keskity olennaiseen. Seuraa kiinnostusta ja katso mitä tapahtuu.

Teksti ja kuvat: Eeva Kolu
Copyright © 2018 2018. All rights reserved.
Proudly powered by 2018. Theme 2018 made by FitWP.