Viikon muruset 4/18

Uusi Muusa toimitus

ROUSKUVA GRANOLA: “Tein viime viikolla Instagramissamme (@uusimuusa.fi) granolaa, jonka ohjetta toivottiin kovasti – eikä syyttä, tämä on aivan mainio aamun aloittaja. Tällä ohjeella granolasta tulee täydellisen rapeaa, kokkareista ja paahteista. (Ugh, inhoan sekä sanoja granola että kokkare, joten voin fyysisesti huonosti tätä kirjoittaessani, mutta en nyt kykene kiertämään niiden käyttöä tässä yhteydessä.) Olen jo vuosia tehnyt granolaa itse, mutta ollut jotenkin jumissa ajatuksessa, että itsetehdyn granolan pitäisi olla hyperterveellistä. Fakta on kuitenkin se, että se ihana rouskuva, kokkareinen koostumus vaatii hieman siirappia ja rasvaa.

Viime aikoina olen siis tehnyt aamuherkkuni jotakuinkin seuraavalla kaavalla sitä hieman muutellen. Olen nimittäin alkanut ajatella, että kaikista terveellisintä on rentous ja nautinnollinen elämä. Jos arkiaamu muuttuu lorauksella vaahterasiirappia silkaksi luksukseksi, on se todellakin sen arvoista.”  –Eeva

Aivan paras granola

(reilu litra)

4 dl kaurahiutaleita
2 dl erilaisia pähkinöitä ja siemeniä
1 dl kuivattuja kookoslastuja*
1 tl kanelia
1/4 tl aitoa vaniljajauhetta
1/2 tl jauhettua inkivääriä
3 rkl neitsytkookosöljyä
1 dl vaahterasiirappia (tai hunajaa)
1/2 dl kuivattuja karpaloita

*kuivattuja kookoslastuja saa hyvinvarustelluista ruokakaupoista esim. Urtekram-merkin alta sekä Parrots-irtomyynnistä.

Sekoita keskenään kaurahiutaleet, pähkinät, kookoshiutaleet ja mausteet. Sulata vesihauteessa tai kasarissa miedolla lämmöllä kookosöljy juoksevaksi ja sekoita kookosöljyn joukkoon vaahterasiirappi. Sekoita öljy-siirappiseos kuiviin aineisiin.

Levitä granola pellille leivinpaperin päälle tasaisesti. Paista 170-asteisessa uunissa n. 20-25 minuuttia. Älä sekoita granolaa paistamisen aikana (näin siihen muodostuvat rapeat rouskuvat kokkareet), mutta käännä pelti paistamisen puolessavälissä, jos uunillasi on tapana paistaa epätasaisesti. Tarkkaile granolaa paistamisen loppuvaiheessa, sillä se kärähtää lopussa helposti. Granola on valmista, kun se on kauttaaltaan paahtunut kullanruskeaksi ja uunista tulee huumaava tuoksu.

Ota pelti pois uunista ja ripottele päälle kuivatut karpalot. Anna jäähtyä täysin ennen kuin rikot granolan rakenteen lastalla tai lusikalla. Säilytä suljettavassa pussissa tai purkissa.

KUMMA KUIVAKUPPAUS. Kärsin talvisin ärsyttävästä ihottumasta nimeltä keratosis pilaris. Se on perinnöllistä eikä siihen ole varsinaista parannusta. Ärsyttävää! Ihottumaa kuvaillaan usein englanniksi sanoilla chicken skin, koska iho näyttää siltä kuin siitä olisi nypitty sulkapeite pois. Se voi joko olla täynnä kohollaan olevaa pikkunäppyä tai sitten ihohuokoset näyttävät vain punaisilta. Ennen sitä oli minulla vain ojentajissa mutta nyt myös reidet ja pakarat tuppaavat ärtymään talvisin.

Terveyskirjasto kuvailee vaivaa näin: ”Talirauhasten sarveistapit eli keratosis pilaris tarkoittaa pieniä sarveistappeja talirauhasten tiehyiden suulla. Sarveistapin ympärillä voi olla punoittava rengas. Vaiva on vain kosmeettinen. Sitä on lievänä noin 40–80 %:lla nuorista aikuisista, häiritsevän voimakkaana 3–4 %:lla.”

Nyt taisin kuitenkin vihdoin löytää keinon, jolla oireet hieman helpottuvat. Kuivakuppaan reidet ja pakarat iltaisin: kuppia painetaan ja sen sisään imaistaan öljytty iho. Sen jälkeen kuppeja liikutellaan eri suuntiin muutaman minuutin ajan. Älä pelästy – iho punoittaa aika voimakkaasti kuppauksen jälkeen. Kuivakuppaus eroaa kuitenkin tavallisesta kuppauksesta huomattavasti eli ihoa ei rikota, eikä verta valuteta. Onneksi! Enpä lähtisi kotioloissa sellaista kokeilemaan. Bonuksena kuivakuppauksen eli alipainehieronnan pitäisi vähentää selluliittia ja lihassärkyä treenin jälkeen. Pari ekaa kertaa sattui vietävästi, mutta nyt olen jo tottunut kupin aiheuttamaan alipaineeseen. Selluliitti on tunnetusti vähän arkaa. Itselläni kupit eivät esimerkiksi tunnu selässä lainkaan pahalta. Pienimpiä kuppeja voi käyttää jopa kasvoilla. Omat kuivakuppauskupit voi tilata esimerkiksi täältä. – Emmi-Liia

AAMUN MEGAPIRISTÄJÄ. Jo vuosia hyvinvointipiireissä on kohkattu rasvakahvista. Kahviin siis laitetaan maidon sijaan lusikalliset kirkastettua voita ja mct-öljyä ja koko homma blendataan kermaiseksi seokseksi. Myönnetään, että olen vähän kammonnut kahvin kaloreita, vaikka uskonkin elimistömme tarvitsevan rasvoja. Olen kuitenkin sitä koulukuntaa, joka uskoo painoasioissa matikkaan. Jos syön enemmän kuin kulutan, kertyy ravinto pikkuhiljaa vyötärölleni. Halusin kuitenkin testata antaako kahvi lupaamansa buustin aivoille – ja kyllähän se antaa. Ajatus juoksi kirkkaasti jopa huonosti nukutun yön jälkeen. Nälkää kahvi ei kuitenkaan minulla pidä luvattua 4-6 tuntia, mutta ehkä kaikkea ei voi saada. Reseptin hyvään rasvakahviin löydät esimerkiksi Tomi Kokon saitilta Emmi-Liia

Teksti ja kuvat: Eeva Kolu & Emmi-Liia Sjöholm
Copyright © 2018 2018. All rights reserved.
Proudly powered by 2018. Theme 2018 made by FitWP.