Viikon muruset 42/17

Uusi Muusa toimitus

KARSI TURHA DRAAMA KÄNNYKÄSTÄ: “Sanon sen nyt: inhoan viestipalveluiden lukukuittauksia. En pidä siitä, että vastapuoli näkee minun lukeneen viestin, sillä en halua tuntea painetta vastata jokaiseen viestiin heti. Joskus tahdon miettiä rauhassa, mitä vastaan, joskus minulla on kiire, joskus (usein) haluan vain olla näpräämättä kännykkää. Ronja Salmi avaa mielenkiintoisessa kolumnissaan lukukuittausten merkitystä viestipalveluille:

“Facebook ja WhatsApp tietävät tämän ahdistuksen, ja juuri siksi nähty- ja luettu-viestit ovat osana palveluita. Somealustat ovat hyvin tietoisia siitä inhimillisestä hylätyksitulemisen tunteesta, jonka tuo pieni viesti herättää. Minimaalinen toiminto koukuttaa osaltaan pikaviestipalveluihin. Näemme, jos toinen on nähnyt viestimme, ja toisaalta tiedämme, että toinen tietää, että olemme nähneet hänen viestinsä. Syntyy monenkirjavia tunteita ja sosiaalinen paine, jotka ajavat vastaamaan mahdollisimman pian.”

Kolumnin innoittamana napsautin lukukuittaukset pois päältä WhatsAppissa. Yritin tehdä saman myös Facebook Messengerissä, mutta kas – sellaista mahdollisuutta ei tarjota. Todettakoon siis, että jos saat minulta lukukuittauksen mutta et vastausta, siihen ei sisälly piilomerkityksiä. Saatan vain juuri olla keräämässä koirankakkaa tai astelemassa leffateatteriin. Lupaan myös, että jos näen sinun lukeneen viestini, en ala spekuloida ja kehittää draamaa. Ota aikasi.” – Eeva

SIMPPELI IHMEVOIDE: “Kasvoni ovat olleet jo pitkään sameat, eikä mikään kauneuseliksiiri ole mielestäni lunastanut lupauksiaan. Siksi olin erityisen tyytyväinen, kun heräteostoksena hankkimani Egyptian Magic -öljy osoittautui kaikkien kehujen arvoiseksi. Ihoni ei ole ollut näin hyvinvoiva vuoteen. Tuotteen inci-lista on lyhyt ja täysin luonnollinen: oliiviöljyä, mehiläisvahaa, hunajaa, mehiläisten siitepölyä, royal jellyä eli emomaitoa ja propolista eli mehiläisten valmistamaa kittivahaa, jota kutsutaan luonnon omaksi antibiootiksi. Ihan pelkkään taikuuteen sisältö ei siis perustu.

Harvoin kehun tuotetta kolmen päivän kokemuksella. Nyt kuitenkin on pakko yhtyä Egyptian Magicin ylistyskuoroon. En enää yhtään ihmettele, että Hollywood-tähdet ovat rakastuneet tähän tuotteeseen. Kiinnostavaa nähdä vaalentaako se lupaustensa mukaisesti ajan kanssa myös poskieni punoittavia arpia. Tähän mennessä se on ainakin kosteuttanut ihoani tehokkaasti ja sillä saa lisäksi todella nätin hehkun: tätä öljyä voi huoletta käyttää meikkivoiteen alla. Lopputulos on juuri sopiva glow.” – Emmi-Liia


PARASTA JÄNNITYSDRAAMAA HETKEEN: “Netflixin tuore jännityssarja Mindhunter on koukuttanut jo kaksi kolmasosaa Muusan toimituksesta, joten laitamme hyvän kiertämään. Kyse on 1970-luvun loppupuolelle sijoittuvasta sarjasta, jossa seurataan FBI:n ensiaskelia sarjamurhaajien psykologisessa profiloinnissa. Loputtomassa rikossarjojen massassa Mindhunter erottautuu tyylikkyydellä ja laadulla – kuvaus, käsikirjoitus ja äänimaailma ovat laatuelokuvien tasolla (kakkosjakson on the road -montaasi on täydellisintä mitä pienellä ruudulla on hetkeen nähty) ja ensimmäisen osan onkin ohjannut David Fincher. Jonathan Groff tekee mielettömän, hienovaraisen roolisuorituksen kirkasotsaisena ja vähän nörtähtävänä agenttina, josta alkaa sarjan edetessä löytyä synkempiä sävyjä. Sarja perustuu ainakin osittain todellisiin tapahtumiin. Ensimmäisessä kaudessa käsitellään muun muassa Ed Kemperiä eli “The Co-ed Killeriä”, joka murhasi kahdeksan naista, muun muassa oman äitinsä, ennen antautumistaan poliisille (ja teki vähän muutakin kuin murhasi heidät).

Liikoja paljastamatta kerrottakoon, että sarjassa ei erityisemmin mässäillä näiden tunnettujen sarjamurhaajien raaoilla teoilla, vaan nimenomaan pureudutaan heidän mielenliikkeisiinsä. Sarjassa tutkimustaan aloittelevat FBI-agentit sekä psykologian tutkija kohtaavat tutkimukselleen paljon vastustusta ja epäilyä. On outoa tajuta, että “pahojen ihmisten” ajatusmaailma on kiinnostanut poliisia vasta nelisenkymmentä vuotta.” – Elina & Eeva (Mindhunter streamattavissa Netflixissä.)

Teksti: Uusi Muusa toimitus
Kuvat: Mikko Rasila, Emmi-Liia Sjöholm, Netflix
Copyright © 2018 2018. All rights reserved.
Proudly powered by 2018. Theme 2018 made by FitWP.