Viikon muruset 48/17

Eeva Kolu

JOULULEVY HEILLE, JOTKA VIHAAVAT JOULULAULUJA: Rakastan joululauluja, mutta tiedän, että kaikki eivät rakasta joululauluja. Sia on tänä vuonna rakentanut sillan ihmiskunnan välille – hän on tehnyt joululevyn, jossa tuhannennen White Christmas -version sijaan on pelkästään uusia, alkuperäisiä biisejä. Tällä levyllä me jouluhullut pääsemme siis tunnelmaan ajamatta ei-jouluihmisiä raivareiden partaalle. Sitä paitsi levy on oikeasti tosi hyvä ja tulee varmasti olemaan tulevina vuosina jouluklassikko. Tätä aion soittaa seuraavat neljä viikkoa. Sia: Everyday Is Christmas esimerkiksi Spotifyssa. 
TANSKALAISTA LAATUDRAAMAA: Kadun elämässäni tasan yhtä asiaa: sitä, että olen onnistunut missaamaan ylistetyn tanskalaissarjan Vallan linnakkeen (Borgen) molemmilla kerroilla, kun se on esitetty Suomessa. Joten kun kuulin, että Vallan linnakkeen tiimi on tehnyt uuden tv-sarjan, päätin, että tällä kertaa olen hereillä. Uusi sarja Huuto syvyydestä sijoittuu Tanskan valtionkirkkoon ja se kertoo uskosta ja epäuskosta, isistä ja pojista. Olen katsonut kaksi jaksoa, ja toistaiseksi sarja vaikuttaa todella mielenkiintoiselta (ja kaikki ihmiset ovat tietysti kauniita ja tilat kuolattavasti sisustettuja). Ensimmäinen jakso on Areenassa enää vajaan viikon, joten kärryille kannattaa hypätä nyt heti!  Huuto syvyydestä Yle Areenassa.  

RAKKAUTTA ILMASSA: Juttujani pidempään lukeneet saattavat tietää, että olen pienestä asti kaavaillut itsestäni prinssi Harryn vaimoa. Jos se en voi olla minä, olen iloinen, että se on Meghan Markle. Vietin koko maanantain rakkauspöllyssä lukiessani kihlausuutisia. Kun virallinen videohaastattelu julkaistiin, meinasin pakahtua. On vaan niin ihanaa nähdä aidosti rakastunut pari. Emmä kestä. Kuinka ihanaa, että edes muutaman päivän kansainvälisen median pääuutinen oli rakkaus eikä Trumpin sekoilu. Ja voidaanko hetki arvostaa sitä, miten mieletöntä on, että englantilainen monarkki nai eronneen, mixed race amerikkalaisnäyttelijän?! En jaksa monien muiden tavoin huutaa Meghanille bad feminist! tämän luopuessa urastaan ja omista hyväntekeväisyysprojekteistaan kihlauksen takia. Odotan ensin, mitä Meghan päättää tehdä uudella yleisöllään ja vaikutusvallallaan ja teen johtopäätökseni vasta sitten. Siihen asti katson uudestaan tämän videon aina, kun uskoni rakkauteen kaipaa hieman vahvistusta.

KÄY MUUMILAAKSOON: Vietin viime viikonlopun Tampereella ja lähdimme ystäväni kanssa hetken mielijohteesta käymään Tampere-talon uudessa Muumimuseossa. Museo oli jotain aivan muuta kuin odotin. Krääsän sijaan museossa on esimerkiksi esillä Tove Janssonin puolison Tuulikki Pietilän tekemiä kolmiulotteisia kuvaelmia Muumi-kirjojen kohtauksista, ja ne ovat upeita. Kokoelman kruunu on ehdottomasti valtava, yksityiskohdiltaan pökerryttävä Muumitalo (museossa kuvaaminen oli kielletty, mutta oikeastaan hyvä niin – saattepahan kokea kaiken omin silmin!). Museo tarjosi taas ihan uutta tietoa Tove Janssonista – tiesitkö esimerkiksi, että Jansson on aikoinaan ollut Suomen suosituimpia poliittisia pilapiirtäjiä, ja muumit ovat alunperin seikkailleet ajoittain tulenarkojen aiheiden parissa? Vaihtuvassa näyttelyssä on parhaillaan esillä Janssonin varhaisia akvarelleja, joissa Muumipeikko on musta, punasilmäinen paholaismainen hahmo!

PARASTA SUSHIA HETKEEN: Tampereesta puheenollen… Olimme matkalla aiempaan suosikkiini Maka Sushiin, kun törmäsimme ystäväni kaveriin kadulla. “Ei kun menkää Rokaan, Tampereen paras!” No, luotan siihen, että merkkejä universumilta kannattaa kuunnella, eivätkä ne johtaneet harhaan tälläkään kertaa. Rokasta tuli kertaheitolla yksi lempipaikoistani Tampereella. Gyoza-dumplingsit olivat ihania, misokeitto herkullista ja nigirit niin hyviä, että ne sulivat suuhun. Kaiken kruunasi loistava palvelu sekä lasku, joka sai helsinkiläisen haukkomaan henkeään – lauantai-iltana kolmellakympillä sai pöydän täyteen gyozaa, sushia, edamamea misokeittoa ja sakea? Jep. Listalla oli myös lämpimiä ruokia, joiden testaaminen täytyy säästää seuraavaan reissuun.  Roka Sushi & Robata , Aleksanterinkatu 29 a, Tampere.

Teksti: Eeva Kolu
Kuvat: RCA Records, Yle Areena, Eeva Kolu
Copyright © 2018 2018. All rights reserved.
Proudly powered by 2018. Theme 2018 made by FitWP.