Viikon muruset 9/18

Eeva Kolu

Varpaita on palellut pakkasella. Käytin yhden iltapäivän etsien kotiin hyviä tohveleita, ja se osoittautuikin yllättävän vaikeaksi. Lampaannahkatohvelit oli myyty loppuun joululahjoiksi ja ylipäätään valittavana oli enää hajakokoja alelaarien pohjalta. Suurin osa vastaantulleista vaihtoehdoista oli akryyliä tai polyesteriä, ja nehän alkavat nopeasti hiostaa (ja haista!).

Tein pienen voitontanssin kun punavuorelaisessa Proloque -putiikissa tulivat vihdoin vastaan sirot ja kauniit sisätossut aitoa pehmeää nahkaa ja vieläpä edulliset (28 euroa). Plussaa siitä, että leggingsien ja neuleen kanssa oloasussa on heti ballerinan vapaapäivä -fiilis.Yaa Gyasin Matkalla kotiin on paras kirja, jonka olen lukenut alkuvuonna. Se oli juuri sellainen kirja, jonka takia aloin odottaa nukkumaanmenoaikaa, jotta pääsisin vain peiton alle ja uppoutumaan kirjan maailmaan. Matkalla kotiin alkaa 1700-luvun Ghanasta (silloinen Kultarannikko), jossa paikallinen tyttö Effia naitetaan brittiläiselle upseerille. Effian sisarpuoli puolestaan myydään orjaksi Amerikkaan. Kirja seuraa naisten jälkeiläisten elämää Ghanassa ja Yhdysvalloissa aina nykypäivään asti.

Olen aikoinani opiskellut Pohjois-Amerikan tutkimusta yliopistossa mutta en ole kaikkien akateemistenkaan opusten joukossa vielä törmännyt teokseen, joka avaisi Gyasin kirjaa selkeämmin sen, mistä Yhdysvaltain valkoisen ja mustan väestön välinen kuilu johtuu ja miksi sitä on vielä tänäkin päivänä niin vaikeaa kuroa kiinni. Vaikka aihe on raskas, Gyasin kerronta ei. Yhdessä luvussa hän onnistuu luomaan täysin elävältä tuntuvia henkilöhahmoja.

Ja muuten – ajankohtainen kumppaniteos Gyasin teokselle on tänään Oscar-ehdokkaanakin oleva elokuva Mudbound, joka löytyy Netflixistä. Maan omistavasta valkoisesta perheestä ja sitä viljelevästä mustasta perheestä kertova elokuva olisi hyvin voinut olla yksi luku Gyasin kirjassa.Piipahdin viikonloppuna katsomassa Sinebrychoffin taidemuseossa Ippolito Caffin näyttelyn. 1800-luvulla elänyt Caffi oli italialainen taidemaalari ja seikkailija, joka maalasi erityisesti maisemia. Koffin museossa näytillä oli Caffin teoksia eri puolilta Italiaa ja Eurooppaa sekä töitä myös Caffin matkoilta Lähi-itään. Caffin teoksissa minuun teki vaikutuksen se, miten upeasti hän kuvaa valoa. Tuntuu uskomattomalta, kuinka tarkasti Caffi on voinut toistaa lyhyen hetken valon ilman valokuvaa, jota jäljentää. Maalaukset herättivät myös kaukokaipuun ja seikkailunhalun

Samalla kannattaa poiketa yläkerrassa Fanny ja Paul Sinebrychoffin kotimuseossa, joka on yksi Helsingin salaisista helmistä. Huomisesta alkaen vietetään Naisten viikkoa, joka on Amnestyn Suomen osaston sekä Ensi- ja turvakotien liiton yhteinen kampanja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Tämä kattaa niin perhe- ja parisuhdeväkivallan, seksuaalisen häirinnän ja seksuaalirikokset, eron jälkeisen vainon (pelottavan yleinen ilmiö, johon ei edelleenkään suhtauduta vakavasti) kuin naisten oikeuden ilmaista mielipiteensä ilman nettivihan kohteeksi joutumista. Aihe on todella tärkeä niin naisten, lasten kuin miestenkin hyvinvoinnin kannalta ja toivon kovasti, että kampanjaan satelee lahjoituksia. Voit lukea lisää kampanjan tavoitteista täältä, ja täältä löydät ohjeet lahjoittamiselle.

Teksti: Eeva Kolu
Kuvat: Eeva Kolu & Naisten viikko

 

 

 

 

Copyright © 2018 2018. All rights reserved.
Proudly powered by 2018. Theme 2018 made by FitWP.